Balears manté un minut de silenci per condemnar l'assassinat masclista de Calvià

Les institucions de les Balears han realitzat avui al migdia minuts de silenci i concentracions davant de les seves seus, en repulsa per l'assassinat masclista ocorregut dissabte a Calvià, on un home de nacionalitat britànica va matar la seva dona.

Un centenar de persones s'han congregat davant del Consolat de Mar per mostrar el seu condol a la família de la difunta, en una concentració en què la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat unitat política i social per treballar en un pacte d'Estat "per lluitar contra una xacra, la violència masclista, que ens avergonyeix davant d'Europa", ha dit. A la concentració, hi han participat tots els consellers del Govern, representants de tots els partits polítics, a més de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i diversos regidors de l'Ajuntament de Palma, ha informat el Govern en un comunicat.

"Són molts els casos que n'està patint Espanya [de violència masclista] i es demana de manera clara la voluntat política d'aconseguir entre tots mesures que ens permetin lluitar contra aquesta xacra", ha demanat Armengol. També els ajuntaments d'Eivissa i el Consell de Formentera han guardat un minut de silenci al migdia, al qual s'ha sumat així mateix la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb concentracions silencioses de dol davant l'edifici de Son Lledó, al campus de Palma, i davant les seves seus de Menorca, Eivissa i Formentera.

Davant l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, s'ha condemnat l'assassinat masclista i aquest tipus de violència "imperdonable" que prossegueix tot i les denúncies i crítiques públiques, i s'ha llegit un manifest que destacava la detenció ahir al municipi d'un home per violència masclista, que increpava la seva parella i va agredir els que es van acostar a ajudar-la.

El Consistori ha agraït avui públicament " el gest d'aquells veïns que no van mirar cap a un altre costat i van fer una passa per ajudar aquesta dona". "Si tots feim el mateix, estarem més a prop de l'eradicació d'aquest vergonyós comportament i de la seva acceptació social", han remarcat.

També a Mallorca hi ha hagut concentracions de repulsa davant de diferents ajuntaments com els de Capdepera, Andratx i Manacor.

Els psicòlegs de Balears condemnen la violència masclista

Per la seva banda, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Balears (COPIB) ha elaborat un comunicat de condemna de qualsevol tipus de violència contra la dona i ha reclamat un canvi d'estratègia en les polítiques socials que centri l'esforç en la prevenció. Els professionals de la psicologia a Balears han assenyalat que les polítiques en matèria de violència de gènere són "parcials i ineficaces", de manera que "no posaran fi a aquesta terrible xacra mentre els poders públics no entenguin que la superació de la violència masclista requereix, ineludiblement, posar fi a la desigualtat històrica entre homes i dones".

"Descarregar tot el pes de la lluita contra la violència masclista en la víctima i en la seva denúncia és inútil, si no va acompanyada de mesures de protecció i de suport, també psicològic", conclou el col·legi, que reclama polítiques preventives i d'intervenció psicològica en les edats més primerenques per eradicar estereotips masclistes i desigualtats. Demanen més protocols de detecció i programes d'intervenció en els centres educatius que aportin pautes que contribueixin a establir valors d'igualtat.

El succés va ocórrer la dissabte de matinada, quan un ciutadà anglès de 50 anys d'edat va assassinar la seva dona, de 49, estrangulant-la amb el cable del carregador del telèfon mòbil al seu apartament de la Costa de la Calma (Calvià), segons va confessar ell mateix en una telefonada que va fer al 061.

L'home ha ingressat a la presó sense fiança per ordre del jutge d'Instrucció número 3 de Palma per un presumpte homicidi. El presumpte assassí residia des de fa deu anys a Mallorca i la dona vivia entre l'illa i Londres. El matrimoni té una filla major d'edat que resideix a Anglaterra. Es tracta del primer cas de violència de gènere registrat a les Balears el 2016.

El + vist

El + comentat