Publicitat
Publicitat

COMERÇ

Manacor liberalitza horaris comercials, però amb el nas tapat

Aprova declarar ZGAT Portocristo tot l'any i el nucli urbà vuit mesos, tot criticant la Llei de comerç

La liberalització total dels horaris comercials sota l'empara de la Llei de comerç aprovada enguany es va estenent, però amb matisos. Mentre que Campos, Llucmajor, Felanitx i Vilafranca han demanat ser declarats  Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) tot l'any, a Manacor ho serà el nucli costaner de Portocristo. Pel que fa al nucli urbà, la ZGAT s'amplia a tota l'extensió, encara que mantenint els vuit mesos (de març a octubre). Això significa que durant aquest període de temps els comerços de més de 300 metres quadrats podran obrir els dies i les hores que vulguin.

La mesura s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern (El Pi, AIPC i ALM), el Partit Popular i Esquerra. La votació ha estat realitzada per separat, fet que ha permès al PSOE votar a favor per a Portocristo i abstenir-se en el cas de Manacor, mentre que el PSM se n'ha abstingut per al nucli turístic i ha votat en contra que Manacor ampliï la ZGAT a tot el municipi. Cal recordar que fins ara tan sols era considerat de gran afluència part de l'antiga carretera de Palma i un carrer de devora el solar on antigament s'ubicava la fàbrica de perles Majòrica.

Una "trampa"

Paradoxalment, tant El Pi com Esquerra s'han mostrat contraris que el Govern insti les administracions locals a decidir si liberalitzen del tot els horaris comercials. "És una llei trampa que obliga els municipis a competir entre ells", ha criticat Joan Llodrà, portaveu d'Esquerra. El batle, Antoni Pastor (El Pi), també s'ha referit a aquesta competència: "Hi estam obligats perquè els altres pobles ho han fet". 

Tant Pastor com el portaveu del PSM, Miquel Oliver, han recordat que les patronals del petit comerç varen donar suport a la nova llei, tot i que ara es mostren contraris a l'ampliació de les ZGAT. "Hem caigut en un parany", ha lamentat Oliver, que hi ha afegit: "Han fet la llei per endossar l'obertura en diumenge de Ses Fontanelles i el Festival Park". La portaveu del PSOE, Núria Hinojosa, ha destacat que aquests aspectes s'haurien de regular en l'àmbit autonòmic, i no municipal, i ha criticat que es disfressi de turístic "allò que és comercial".

Tot i que el que s'ha aprovat avui és una petició a la qual la Conselleria d'Economia ha de donar el vistiplau, els regidors donaven per segur el sí del Govern. De fet, és el mateix Executiu qui ha reclamat als consistoris que decideixin abans del 31 de desembre si amplien la ZGAT, malgrat que això no ho estableixi cap punt de la llei.

Majòrica

La futura obertura d'una botiga de l'empresa de perles Majòrica a Portocristo ha estat clau en la declaració ZGAT del nucli tot l'any, segons s'ha deixat entreveure avui en el ple. L'empresa ha presentat a l'Ajuntament un projecte que encara no s'ha fet públic.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT