FITA A FITA
Societat 06/06/2015

Torre de cala Figuera

Joan Carles Palos
3 min
Torre de cala Figuera

CalviàAquesta setmana us oferim una passejada des de la platja de Portals Vells fins a la talaia de cala Figuera, en el terme municipal de Calvià. Aquesta torre de defensa, també coneguda com de Trafalempa, es troba ubicada molt a prop del far i fou construïda el 1579. En total, n’hi ha sis a tot el litoral calvianer. Per la seva importància històrica i cultural, les torres de senyals es troben catalogades i declarades com a Bé d’Interès Cultural (BIC) des de l’any 1993.

Inici de la ruta

Abans d’iniciar la marxa, una recomanació. Voltes com la que descrivim avui són ideals per fer-les a primera hora del matí, quan encara no fa gaire calor. Important proveir-se d’aigua i un bon capell.

00’ Començam a caminar a la mateixa platja de Portals Vells, dita així per les pedreres de marès que hi ha des de l’edat mitjana. La semblança de l’obertura de les coves amb un gran portal va fer que l’indret fos conegut com Portals.

Així, des de la platja, partim en direcció sud-est, a la nostra dreta, i fem passes vorera de la mar cap a les pedreres per un tirany molt clar. 10’ Ràpidament serem davant la immensa entrada d’aquestes coves artificials. Abans d’entrar-hi, gaudim de la perspectiva de tota la cala, des de les platges fins a la bocana, presidida per la talaia de Portals Vells, dita també torre del Moro, i que fou construïda el 1584.

Un cop som dins les pedreres de marès, sorprèn veure una capella esculpida a la paret nord-oest. Sembla que hi va albergar una talla de la Mare de Déu, dipositada per uns navegants genovesos el segle XV, on arribaren de manera atzarosa a causa d’un fort temporal. La imatge, molt venerada pels calvianers, hi romangué fins al 1866, quan fou trasllada a l’oratori de Portals Nous. Les graveres de Portals Nous proveïren de pedra les obres de la Seu i Santa Eulàlia de Palma, a més d’altres obres importants de l’edat mitjana i l’època moderna.

Tornam enrere fins a un caló 15’ que hem passat tot just partir de la platja de Portals Vells. Veurem a la dreta una marca de pintura vermella que ens assenyala un tirany que s’enfila coster amunt fins a un vial d’una urbanització que sortosament no prosperà. Nosaltres girarem cap a l’esquerra i contiuam recte fins a topar amb el penya-segat que penja per damunt les coves i que mira cap a Llevant. 20’ A partir d’aquí, l’itinerari no té pèrdua. Un tirany ben fitat i que discorre entre garriga, pinar i qualque ullastre ens acompanyarà fins a cala Figuera. Abans haurem passat per la minúscula cala en Beltran.

55’ Novament, la petjada dels trencadors sobre les pedreres de marès, a vorera de la mar, es torna a fer ben visible a cala Figuera. Aquí, com a Portals Vells, la pedra es transportava en barques, habitualment fins a Palma. Fites i alguna marca de pintura ens van mostrant el camí que, per entre les pedreres, 1h00’ travessa la cala; no té pèrdua perquè sempre va resseguint el perfil litoral i amb el far de cala Figuera com a gran i visible fita final.

Abans d’arribar al far, 1h05’ passarem per un vell destacament del Regiment d’Artilleria de Costa de Mallorca. La carretera que hi arriba, si no volem tornar pel mateix camí, ens deixa a prop de la cruïlla de les Platges del Mago i Portals Vells.

Ja som a pocs minuts del far i de la talaia de cala Figuera. 1h15’ La torre de senyals és de 1579, mentre que el far entrà en funcionament el 1860, tot i que no fou electrificat fins a uns segles després. Aquest és un dels fars més importants de les Balears, perquè controla l’entrada a la badia de Palma de la majoria de rutes de vaixells que arriben a l’illa. Les vistes des d’aquí són excepcionals perquè es té una visió molt completa de tot el litoral que envolta la capital balear.

stats