TERRITORI
Societat 18/04/2015

La Serra s’alça contra l’abandó institucional

Propietaris, ecologistes, pagesos i habitants reclamen un pacte polític per evitar-hi la massificació

Mercè Pinya
2 min
/Eduardo Jiménez

PalmaAguantar el paradís no és fàcil. És un dels conflictes sense resoldre que començaren amb l’abandó de l’activitat primària i la intensificació del turisme a la serra de Tramuntana, que s’han multiplicat els darrers anys i que aquest cap de setmana es posaran més de manifest que mai arran de l’Ultra Trail Mallorca, una cursa de resistència amb 2.300 inscrits. Un grup “d’habitants i amants de la Serra” ha impulsat un manifest ciutadà per ‘Salvar la serra de Tamuntana’ i a favor de la seva preservació.

Es tracta d’una iniciativa singular perquè entre els signants inicials s’hi compten grans propietaris i terratinents com ara Marita March Cencillo, filla de Bartomeu March i néta del controvertit magnat i fundador de la nissaga; i Juan Carlos Villalonga March, de l’altra branca de la família i fill de Glòria March Delgado; Luis Cilimingras Casasnovas, família hereva de l’arxiduc Lluís Salvador; i Bruno Entrecanales, promotor financer i germà del president executiu d’Acciona.

El grup de signants inicials crida l’atenció, també, per l’heterogeneïtat i s’hi pot trobar des de paisatgistes com Tòfol Arbona; personatges del món de la cultura com la cantant Maria del Mar Bonet i el fotògraf Benet Bohigas, passant per Joan Crespí, de la Plataforma pro camins públics i oberts; ecologistes del GOB i Amics de la Terra; el fill de Robert Graves, el músic i artesà Tomás; agents de medi ambient i científics de renom internacional com Nicholas Riddiford, fins a caçadors, pagesos o mestresses de casa.

“Conscients que l’actual gestió de la serra de Tramuntana no assegura de cap manera la seva conservació futura, aprofitam aquestes eleccions per promoure un consens social i exigir als partits un pacte per la Serra que sigui capaç de deixar de banda les diferències polítiques per tal que les generacions futures puguin gaudir d’una serra tan diversa, tan sana i tan rica en tradicions com l’hem gaudida nosaltres i els nostres avantpassats”, comença el contundent manifest.

Els propietaris i habitants de la Serra se senten abandonats per l’administració i per això volen un “pacte” entre els partits per preservar aquest tresor de Mallorca. “Reconeguem que les coses no van per bon camí, aprofitem aquestes eleccions i exigim que la serra de Tramuntanan o sigui una arma llancívola més”, diu el document, que s’ha penjat a la plataforma Change.org perquè pugui ser signat pels ciutadans que ho desitgin.

Contra la massificació

Aposten per “evitar que l’argument del model turístic continuï servint d’excusa per destruir el nostre paisatge, la nostra cultura i la nostra identitat”, diuen. Volen evitar que la Serra caigui en la “massificació i en l’abandonament” i per això aposten per apartar-se de la visió “oportuinsta i a curt termini” que, sumada a la “passivitat institucional”, creuen que pot abocar aquest espai en “un cas més d’ús i turisme massificat”.

Apunten que s’està utilitzant la Serra com a “reclam turístic sense límit” i que no ha de ser el “parc d’atraccions de cap col·lectiu”, en referència a motos de gran cilindrada i al “turisme d’helicòpters”. Sol·liciten urgentment una ordenació real dels usos de la Serra, una tasca pendent des de 2007 que cap Govern no ha fet.

stats