ANÀLISI
Balears 14/02/2016

El nou model laboral: un 25% més d’autònoms i un 27% més de temps parcial

Gadeso retrata en el seu darrer informe l’increment de la precarietat entre 2011 i 2015

Jaume Perelló
3 min
Els autònoms consideren un "saqueig" que amb la seva feina 
 No cobrada es financi l'Estat.

PalmaEntre 2011 i 2015 el nombre de treballadors a temps parcial a les Illes ha crescut un 27% i assoleix les 63.000 persones, segons l’anàlisi de les dades del mercat laboral que ha fet la Fundació Gadeso. Aquesta modalitat, que per alguns experts sol encobrir hores en negre i per tant precarietat, és “el factor estrella de la nova precarietat laboral, ja que a casa nostra és majoritàriament “no desitjat”. És a dir, s’accepta perquè no hi ha altra cosa”, afirmen els tècnics de la Fundació en el darrer informe.

Un dels elements que més destaquen de les xifres és que creix -i molt- entre els assalariats amb un contracte indefinit la feina a temps parcial. I és que el 2015 hi havia 13.000 treballadors indefinits a temps parcial més que 4 anys abans, un fet que confirma que el model s’imposa a tots els nivells, i que no només afecta els empleats joves o amb menys experiència a l’empresa.

“En massa ocasions s’identifica equivocadament treball a temps parcial amb relacions laborals temporals. Però aquest és un dels canvis substancials del mercat laboral de Balears: cada vegada són més les persones per les quals treballar unes hores no és un episodi temporal”, diuen des de Gadeso. Els tècnics asseguren que “a partir de la desregularització efectuada en la Reforma laboral de 2012, l’evolució del treball a temps parcial és cabdal per conèixer la situació laboral en termes de qualitat del treball i de la retribució que perceben les persones ocupades i, per tant, si hi ha més o menys persones treballadores amb dificultats econòmiques”.

Model canviant

Tant el Govern com diferents experts coincideixen que el model de relacions laborals està canviant, i no precisament en positiu, ja que les modalitats contractuals i els sistemes de feina van cada vegada més cap a la inestabilitat i la precarietat. El conseller de Treball, Iago Negueruela, aprofita cada compareixença pública en què presenta les dades d’atur per recordar que la sostinguda recuperació de llocs de feina, que acumula ja més de dos anys, no va acompanyada de la qualitat en l’ocupació.

En la mateixa línia els tècnics de Gadeso afirmen en el seu informe que “per a què l’ocupació existent no sigui cada cop més vulnerable i que hi hagi un repartiment més equitatiu dels beneficis, cal millorar la qualitat. En cas contrari, pot ser que augmentin les xifres de persones ocupades i abaixi el volum de la població aturada i, alhora, creixin les carències materials de la població. S’ha de tenir ben present que la qualitat del treball remunerat (certa estabilitat laboral, salaris dignes, i prestacions per desocupació suficients) és clau perquè la taxa de risc de pobresa i exclusió social no es dispari”, conclouen.

El nou model laboral: un 25% més d’autònoms i un 27% més de temps parcial

Temporalitat

A més del temps parcial, l’altra gran característica que s’imposa és la temporalitat. Si es comparen les dades de població assalariada amb contractes temporals amb les de 2011, s’observa que ara fa 4 anys hi havia 101.600 persones en aquesta situació a les Illes Balears mentre que ara ja n’hi ha 107.400. Per tant, la reactivació econòmica, que permet la davallada del nombre d’aturats es fonamenta en l’increment dels treballadors que no tenen estabilitat i els que, a més, fan feina a temps parcial en contra de la seva voluntat.

Un dels altres elements que reforcen la idea de la nova realitat sociolaboral és l’increment dels autònoms, que entre 2011 i 2015 han augmentat en un 25%. Aquesta dada, segons els experts de Gadeso, confirma que “sembla imparable l’estratègia competitiva d’algunes empreses basada a incrementar les àrees descentralitzades de l’activitat empresarial. El que abans eren ofertes d’incorporació a les plantilles, ara són ofertes d’activitats per a autònoms. Aquesta nova forma associa la precarietat econòmica i la incertesa de la duració de la relació “laboral atípica”amb una protecció social precària.

stats