Les obres de l'hotel on moriren dos treballadors es feien sense permís

Cort ordena aturar les obres i obrirà un expedient sancionador, però adverteix que les causes de l'accident les ha de determinar un jutge

Les obres de l'hotel de la Platja de Palma on ahir  moriren dos treballadors esclafats per l'esfondrament d'un planta en construcció encara no tenien permís per construir en altura. El projecte, de moment, només tenia el vistiplau municipal per fer un soterrani perquè el promotor no havia presentat encara el pla d'execució de les obres, que havien obtingut una llicència el febrer d'enguany per a la construcció d'un establiment de planta baixa i quatre pisos. Així mateix, el promotor havia presentat el mes de juliol un modificat per poder aixecar dos pisos més gràcies a les exempcions urbanístiques que permet el Pla de Reforma Integral (PRI) que s'havia aprovat dos mesos abans. Aquest projecte definitiu, que suposa la construcció del primer hotel cinc estrelles de nova planta a la Platja de Palma, encara no té la llicència d'obres concedida.

Després de la revisió de l'expedient feta pel departament d'Obres municipal i la visita dels zeladors al lloc dels fets, l'Ajuntament de Palma ha ordenat la paralització immediata dels treballs de construcció i obrirà un expedient sancionador al promotor, segons ha avançat el tinent de batle d'Urbanisme, Antoni Noguera, que amb tot ha advertit que les causes de l'accident mortal les haurà de determinar el jutge i que la situació administrativa irregular no té perquè haver-hi influït. El promotor sí havia presentat un pla de seguretat per al conjunt del projecte, que havia estat visat pel Col·legi d'Arquitectes. En tot cas, Noguera ha apuntat a les "presses" del promotor per acabar un establiment que s'havia anunciat que obriria el maig de l'any que ve. Així mateix s'ha detectat una altra irregularitat en el fet que a les obres s'anunciàs que les emparava una llicència per a fer un planta baixa més sis pisos, quan aquesta encara no havia estat concedida.

L'hotel en construcció on s'ha produït l'accident mortal està promogut per Inversiones Llaüt, de l'empresari Guillem Alomar, també promotor a les Fontanelles, amb un projecte d'establiment de cinc estrelles i 195 habitacions, el primer d'aquest tipus en el nucli de la Platja de Palma i que tenia previst obrir ja la propera temporada. En el projecte inicial es preveia també l'obertura d'un casino, una oferta que es va haver de descartar després que el Govern no li concedís la llicència. Per part de l'Ajuntament va rebre aquest any la llicència d'obres, només per fer una planta baixa i quatre pisos, i després va sol·licitar acollir-se a les exempcions del Pla de Reconversió Integral (PRI) i la Llei de turisme per permetre una major ocupació i edificabilitat en aquest nucli, per poder fer dos pisos més. El contractista principal de l'obra és la constructora Ferrovial.

El + vist

El + comentat