ACOMIADAMENTS DE PERSONAL PÚBLIC

El Govern no sap ara què costaran els acomidaments que el Suprem fa indemnitzar

El canvi de criteri obliga a pagar empleats públics que l'Executiu Bauzá va despatxar sense cost

El Govern admet obertament que no sap "exactament l'impacte que pot tenir" el recent canvi de criteri del Tribunal Suprem, que obliga a indemnitzar acomiadaments de personal indefinit no fix i interins que l'Executiu balear havia despatxat sense pagar res. Així ho ha reconegut al Parlament el vicepresident del Govern, Antonio Gómez, que ha admès d'aquesta manera que el canvi perjudicarà l'administració autonòmica i, per tant, les finances públiques, perquè haurà d'indemnitzar aquests acomiadats.

La sentència del Tribunal Suprem diu que el Govern, per raons econòmiques o de reestructuració, pot dur a terme una amortització de places, però d'aquesta amortització no se'n pot derivar una extinció de contractes si no és respectant l'Estatut dels treballadors. La sentència afecta els indefinits no fixos i interins. I a tots els reconeix el dret a ser indemnitzats. Com a resultat de la sentència del Tribunal Suprem, ja hi ha jutjats que han emès sentència ferma i obliguen la comunitat autònoma a indemnitzar els demandants amb 45 dies de salari per any treballat. Aquest és el cas, per exemple, d'una de les darreres sentències que afecta l'Institut Balear de la Joventut per l'acomiadament de dos treballadors de Turisme Jove, als quals el Govern haurà de pagar 32.600 i 4.200 euros, respectivament, en concepte d'indemnització per un acomiadament improcedent.

El Govern, que va acomiadar els treballadors indefinits no fixos amb una extinció de contracte sense indemnització, va començar a guanyar els recursos que interposaven els acomiadats, però recentment el Tribunal Suprem ha canviat de criteri i de doctrina i ara hi ha bastants sentències que són favorables a la Comunitat que es troben recorregudes i que previsiblement acabarà perdent.

Tot i que és impossible aventurar la xifra de cost real que tindrà aquesta manera d'actuar del Govern Bauzá, tot fa preveure que el total de les indemnitzacions seran milionàries, tenint en compte que el criteri ja ha quedat fixat pel Tribunal Suprem i que difícilment les resolucions ignoraran aquest extrem. A partir dels 113 processos judicials oberts per aquesta qüestió, i tenint en compte que no tots són individuals, es podria situar la xifra de demandants en més de 200 persones, i si la indemnització mitjana es calcula sobre uns 20.000 euros (es va acomiadar personal amb molta antiguitat al sector públic instrumental), la xifra ja se situa en els 4 milions d'euros. Tot i així, hi ha d'altres demandes i altres procediments per part de treballadors amb situacions laborals diferents de la d'aquest grup d'indefinits i, per tant, la quantitat podria augmentar.