ALARÓ

Alaró promociona el producte fet aquí

Els carrers del centre d'Alaró han acollit un any més, i en van catorze, la fira Gremial, que enguany convidava des del programa oficial a oblidar el made in i canviar-lo pel 'fet a'

Els carrers del centre d'Alaró han acollit un any més, i en van catorze, la fira Gremial, que enguany convidava des del programa oficial a oblidar el made in i canviar-lo pel 'fet a'. La climatologia canviant va acabar respectant tot el calendari d'actes i va afavorir la presència de visitants des del mateix moment de l'obertura del recinte, a les 10 del matí. La Policia Local calcula en 5.000 les persones que acudiren a Alaró per gaudir d'una fira comercial que ha arrelat entre els artesans de Mallorca, sense que s'hagin hagut de patir aglomeracions.

Honors inaugurals

La comitiva oficial, encapçalada per la presidenta del Parlament, Margalida Duran, el conseller de Sanitat del Govern, Martí Sansaloni, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, va ser rebuda per la corporació municipal en ple, encapçalada pel batle, Joan Simonet. Un cop fets els honors inaugurals, els pròcers recorregueren els gairebé dos quilòmetres dedicats a l'artesania, la gastronomia i el comerç local.

Enguany, les 120 parades oferides per l'Ajuntament estaven ocupades per artesans -la majoria dels quals amb la carta acreditativa- dels sectors de la pedra, el ferro, la bijuteria, el fang i la pintura. Gremial també ha ofert espai per a les diferents associacions culturals, esportives i recreatives de la localitat. Una de les parades més animades va ser la que va preparar l'Associació de Pares i Mares de l'escola pública Sant Bartomeu que, mantenint el to reivindicatiu a favor dels docents, ha continuat recaptant doblers per a la caixa de resistència a través de vidrioles que va repartir voluntàriament entre els expositors. El color verd de les camisetes de la plataforma Crida a favor de l'educació pública de qualitat va ser un dels més vistos durant la jornada. De fet, se'n varen veure prop de 200 al mateix taulell de l'AMIPA Sant Bartomeu.

Activitats diverses

Una altra iniciativa cívica ja amb tradició és la de l'Associació d'Amics del Castell d'Alaró. Ahir va cuinar més de 75 quilos de patata en forma de bunyols que, conjuntament amb la venda de llibres i camisetes, ha servit per recaptar fons per a les actuacions de millora de l'entorn del castell roquer des d'on s'atalaia el terme municipal.

El cartell d'actes de la fira Gremial 2013 es va completar amb diverses actuacions infantils, com la de la companyia Ànima Circ, que va presentar el seu Cabaret del Mar a l'escenari que s'havia habilitat a la plaça de la Vila, que posteriorment va ser ocupat per la banda de música local Cabrit i Bassa i els integrants del taller de batucada Batucrack. Els balls de dimonis infantils i del grup de Ses Someriues varen servir de pròleg a la sortida a plaça del drac de foc alaroner per excel·lència: na Marranxa.

Així mateix, com a part del Gremial 2013 es varen organitzar diverses exposicions, com les de ciclomotors Mobylette antics, la mostra de ca de bou i la que va muntar l'Associació de caçadors amb filats i arts tradicionals d'Alaró al bell mig de la plaça de la Vila. En aquest espai es va recrear el medi natural i es varen explicar els mètodes tradicionals de caça d'aus amb filats i amb altres arts, algunes de les quals actualment estan prohibides.

L'animació i la gran afluència de gent que va arribar a Alaró varen ser la tònica de la jornada. Alguns artesans es varen queixar de la dificultat de fer una bona caixa en articles que no són de primera necessitat, en comparació a edicions anteriors. En canvi, les parades gastronòmiques, de vi i cervesa, incloses dins la 13a Mostra de cuina i vins d'Alaró, com també els bars i restaurants situats dins del recinte de la fira, varen treballat de valent i per moments es va fer difícil trobar seient lliure per fer el vermut o per dinar. "És molt difícil saber l'impacte econòmic que ha tingut Gremial", va afirmar el regidor de Cultura, Joventut i Fira, Llorenç Perelló, "però cada any hi ha artesans que volen ser seleccionats per a la fira".

Més continguts de

El + vist

El + comentat