TURISME

Ball de bot i ensaïmades per rebre els turistes de creuer

Alcúdia rep el segon vaixell de l’any, amb més de 600 visitants a bord

Són les deu del matí. Un grup de turistes japonesos visiblement desorientats fa voltes per l’estació marítima del port d’Alcúdia. Han d’agafar un autocar per anar d’excursió a Palma, però el guia ha quedat dins el vaixell i sense ell no poden partir. La gran nau ha arribat a port procedent de Maó a les 8.00 hores i se n’ha de tornar a les 18.00 rumb a Gibraltar. Són dues de les parades del creuer batejat amb el lema ‘Illes, vi i tapes’, que va salpar de Barcelona fa tres dies. El grup té poques hores per fer la visita i una ruta pautada que no admet improvisacions.

Pocs minuts després entren al vaixell una delegació de membres del Consistori, de l’Autoritat Portuària, de la tripulació i alguns periodistes. Tots junts avancen per sales, pels bars i pels passadissos, davant de la mirada estranyada dels turistes que han optat per no baixar de la nau.

Dues imatges ben diferents

Són bastants i s’entretenen jugant a cartes, fent un cafè, llegint o mirant per la finestra. Els que ho fan a babord obtenen una vista panoràmica del port amb les muntanyes de Llevant de fons i alguns niguls de pluja que recorden que l’estiu encara no ha arribat. Els que ho fan a estribord tenen una vista ben diferent. Presideix l’escena l’antiga central elèctrica i les seves dues torres imponents, abandonades, com bona part del patrimoni industrial de l’illa. No hi ha notícies encara del projecte anunciat l’any 2007 que l’havia de reformar i convertir en el museu “més modern de Mallorca”, amb un pressupost de 21 milions d’euros. Just a sota, dues paleres ajunten ferralla en un extrem del moll.

La comitiva passa per una de les cafeteries i una dona de Boston s’interessa per saber qui és tota aquesta gentada. El grup arriba fins al desè pis i és rebut pel capità del vaixell. Entre canapès i copes de xampany, les autoritats fan la tradicional entrega de la mètopa, un acte d’intercanvi de presents que es du a terme cada vegada que un creuer arriba per primera vegada a un port. La batlessa d’Alcúdia, Coloma Terrassa, regala al capità un llibre amb imatges del municipi i una reproducció d’una resta arqueològica de la ciutat romana de Pol·lèntia, un indret que no tots els passatgers visitaran.

El Consistori, bolcat en la rebuda dels passatgers, ha programat per a l’horabaixa un refrigeri de comiat just abans de salpar. Inclourà una demostració de ball de bot a càrrec de l’agrupació del municipi Sarau Alcudienc i una degustació d’ensaïmades i altres menges típiques. També les podran tastar els visitants que encara no han trepitjat terra ferma.

El creuer Azamara journey va arribar dijous al port d’Alcúdia carregat amb un total de 404 tripulants i 663 passatgers. Més de la meitat eren provinents dels Estats Units i molts d’ells ja havien contractat altres excursions, amb autocars cap a Palma o cap a altres indrets com la serra de Tramuntana. Es tracta del segon creuer que ha fet escala al municipi aquesta temporada i l’any que ve ja està previst que se n’hi aturin fins a quatre.

L’activitat creuerista en el segon port de Mallorca es va iniciar l’any passat amb l’arribada del primer vaixell de turistes. Era el resultat dels esforços duits a terme tant per l’Ajuntament com per l’empresariat del municipi per tal d’aconseguir consolidar-lo com una destinació internacional. La primera edil, Coloma Terrassa, valora de manera molt positiva aquest tipus de turisme, perquè no respon al model de sol i platja i té un alt poder adquisitiu. “Ajuda a dinamitzar l’economia del municipi”, va afirmar dijous la batlessa. El repte del Consistori alcudienc, ara, és aconseguir que els visitants apostin per passar el dia tot sencer al poble.