MOBILITZACIÓ CIUTADANA

El Govern dóna permís a REE per continuar amb l'alta tensió d'Alcúdia malgrat l'oposició de l'Ajuntament

Pares i mares del CEIP Norai es posen davant les màquines i paralitzen les obres

Les màquines de l'empresa subcontractada per Red Eléctrica Española (REE) per instal·lar el cablatge d'alta tensió soterrat pel Port d'Alcúdia han topat aquest dijous amb una cinquantena de veïns i pares i mares d'alumnes que els han obligat a aturar les feines. Malgrat l'oposició de l'Ajuntament i l'anunci del Govern que ordenava l'aturada de les obres durant tres mesos, la Direcció General d'Indústria i Energia ha donat permís a REE per continuar 15 metres més amb el traçat previst i voltar cap al carrer Mare de Déu del Carme, on hi ha el CEIP Norai.

"No hi estam d'acord", ha dit la batlessa, Coloma Terrassa (PP). El Consistori va rebre ahir un mail en què el Govern l'informava d'aquest nou permís i, hores després, li manifestà la "total disconformitat" que es faci qualsevol actuació en aquest carrer.

"Es riuen de nosaltres"

Els pares concentrats avui davant les màquines han mostrat indignació amb la continuació de les obres. "És una provocació, com si ens estiguessin dient que després d'eleccions tornaran a començar les obres per aquí", ha dit Azahara, una de les mares de l'Amipa. "Es riuen de nosaltres", ha afirmat una altra. Els concentrats han decidit organitzar torns de guàrdia per vigilar que l'empresa no s'excedeixi: té permís per gratar 15 metres de carrer, però avui només n'ha fet cinc o sis, sota la mirada vigilant dels pares presents.

L'empresa argumenta motius tècnics per fer aquests metres, que són ben rebuts per la Conselleria. Segons l'escrit de REE, voltar el carrer és necessari per acabar "adequadament" les obres del carrer Teodor Canet, la via principal. Els pares i mares i, segons sembla, també l'Ajuntament no es creuen aquest argument. "Som conscients que lluitam contra un enemic molt fort", ha dit un pare.

Policia Local i Guàrdia Civil han acudit al lloc del conflicte. També hi ha anat l'arquitecte de l'Ajuntament, que ha facilitat la documentació que demostra el permís del Govern i l'oposició del Consistori.

Els pares ja varen veure ahir que l'empresa tenia intenció de continuar pel carrer de l'escola i també es plantaren davant les màquines. Com que plovia, però, l'obra es va aturar.

Ple

L'Ajuntament d'Alcúdia durà a terme aquest divendres un ple extraordinari en què s'ha d'aprovar una moció consensuada per afectats i tots els partits amb representació a favor del canvi de traçat del cablatge d'alta tensió per fora del centre urbà. Els pares i mares també hi assistiran i algun d'ells tindrà torn de paraula. Una de les preguntes que es preveu que facin –i que encara no està contestada– és per què el projecte no es va elaborar per la via de circumval·lació.

La línia elèctrica de 66 Kv ha d'unir l'estació de Sant Martí i la d'Alcanada. En el seu pas per dins el Port d'Alcúdia, fa el trajecte pel carrer Teodor Canet, però abans d'arribar a primera línia de costa volta per fer un traçat més llarg passant per davant l'escola, una escoleta i el centre de salut. Durant la tramitació del projecte, l'Ajuntament hi va al·legar perquè recorregués a la via de circumval·lació.

L'empresa ha d'aturar les obres abans de l'inici de la temporada turística, marcat per Setmana Santa.