MOBILITZACIÓ CIUTADANA

Els pares contra l'alta tensió d'Alcúdia no poden accedir a la informació del projecte

L'expedient costa 3,5 euros per fotocòpia

Més de dos mesos després de començar les mobilitzacions contra el pas del cablatge d'alta tensió per dins el centre urbà del Port d'Alcúdia, la coordinadora d'Amipa encara no ha pogut accedir a l'expedient complet del projecte. Després de diverses traves administratives, com la necessitat d'inscriure's en el registre d'associacions, ara han topat amb les taxes que han de pagar per fer fotocòpies del document. Cadascuna costa 3,5 euros, tal com se subratlla en la resposta que el Govern donà a l'associació. Són les taxes oficials.

"Com a Amipa, no ens podem permetre aquesta despesa", explica la presidenta de l'associació de pares i mares del CEIP Norai, Josefina Sintes. Cal tenir en compte que es tracta d'un document que pot tenir més de mil fulls. Els pares alcudiencs també han sol·licitat la documentació a l'Ajuntament, que respon que no la té.

Així mateix, algunes formacions polítiques s'han implicat en l'assumpte, sense tampoc haver pogut obtenir la documentació. És el cas de MÉS, que la sol·licità al Parlament també fa dos mesos i que tampoc no l'ha rebuda, segons indicà el diputat David Abril.

Sospites

Aquesta manca d'informació fa augmentar les sospites entre els afectats que el pas del cablatge per dins del Port d'Alcúdia podria estar relacionat amb la comercialització de la fibra òptica al municipi, tal com indica Abril. Segons va transcendir fa un mes, la instal·lació del cablatge per al transport elèctric inclou també la instal·lació del cablatge de fibra òptica, que Red Eléctrica podria posar a disposició de les operadores que el vulguin comercialitzar.

Els pares del CEIP Norai s'assabentaren que s'instal·lava una línia d'alta tensió per devora la seva escola a finals de febrer, quan les obres ja estaven en marxa. La seva capacitat de  mobilització i de fer pressió al Consistori va aconseguir que la Direcció General d'Energia  fes aturar les obres per un període màxim de tres mesos.

Això no obstant, el delegat de Red Eléctrica a les Balears, Eduardo Maynau, va declarar a l'ARA Balears que l'empresa fa comptes continuar amb el traçat per dins el municipi. Les Apima i l'Ajuntament reclamen que la línia es desviï per la via de circumval·lació, que és, per altra banda, el traçat més recte.