ELECCIONS MUNICIPALS

Passi el que passi hi haurà nou batle

Algaida encara les properes eleccions municipals amb els mateixos tres partits que s'hi presentaren ara fa quatre anys. L'any 2011, el PSOE va aconseguir retenir la majoria absoluta amb 7 regidors, malgrat la crisi del partit en l'àmbit estatal i l'entrada al Consistori del PSM amb 2. El PP va perdre més de dos-cents vots i sumà 4 escons. En aquests comicis, la principal novetat és la partida del fins ara batle, Francesc Miralles, que encapçala la candidatura del PSIB-PSOE al Consell de Mallorca. Aquest fet assegura que el municipi tindrà nou batle, o per primera vegada batlessa. Ara manca saber de quin partit serà.

La cap de cartell pel PSOE d'Algaida és Maria Antònia Mulet, regidora des de 2003 i durant les passades legislatures responsable de les àrees d'Educació, Cultura, Festes i Educació. Els socialistes algaidins governen la Casa de la Vila, amb pactes o amb majoria absoluta, des de 1991. Partint de la gestió feta en els darrers anys, el principal repte amb el qual encaren els actuals comicis és mantenir la majoria absoluta o, si això no és possible, aconseguir un resultat prou satisfactori per continuar governant.

Al capdavant del PP es presenta per segona vegada Rafel Oliver. Els conservadors han basat gran part de la seva campanya en la població dispersa que viu a foravila i que reclama uns serveis semblants als habitants de les localitats d'Algaida, Pina i Randa. El fet que les altres dues candidatures que hi concorren siguin d'esquerres obliga els populars algaidins a fer un nombre important de vots si volen gestionar l'Ajuntament.

La tercera candidatura és la de MÉS per Algaida, que neix de l'antiga agrupació del PSM, recuperada pocs anys abans. Bartomeu Ballester repeteix per segona vegada com a cap de llista i l'acompanya Margalida Puigserver, que també va de número dos al Consell de Mallorca per MÉS. Després de l'entrada al Consistori ara fa quatre anys, es presenten a les eleccions amb propostes que giren entorn de la participació ciutadana i l'atenció als joves del municipi.

Dijous passat, 14 de maig, va tenir lloc una taula rodona entre els tres candidats organitzada per Titoieta Ràdio i moderada pel periodista l'ARA Balears Quim Torres. Durant el debat s'entreveieren ja alguns trets que poden marcar l'endemà de les eleccions, com les topades entre el PP i MÉS o una oposició moderada dels econacionalistes a la gestió del PSOE amb vista a un possible pacte si dia 24 no hi ha majoria absoluta.