L'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, interrogat sobre els papers de Bárcenas

Ha arribat a l'alt tribunal a les 9.45 hores i està previst que declari davant del jutge Pablo Ruz a partir de les 10. En declaracions anteriors, Lapuerta ha negat sempre la comptabilitat B del PP 

L'extresorer del PP Álvaro Lapuerta ha arribat a l'Audiència Nacional acompanyat pel seu advocat per declarar davant el jutge Pablo Ruz sobre la suposada comptabilitat B en el partit, malgrat l'informe mèdic que va determinar que no reuneix les condicions per prestar una "declaració judicial complexa".

Ajudat amb un bastó i assistit per un home que li agafava el braç, Lapuerta ha arribat en cotxe al tribunal a les 09.45 hores, un quart d'hora abans de la seva citació com a imputat en la peça de Gürtel que investiga la presumpta caixa B al PP. Anava al costat del seu lletrat, Cristóbal Martell.

L'extresorer va patir l'abril passat una caiguda que el va deixar en coma i que li va comportar seqüeles que, segons els pèrits, desaconsellen la seva declaració. Tanmateix, el jutge considera que ha de "donar-li la possibilitat d'oferir les explicacions que en l'exercici del seu dret de defensa consideri oportunes", amb referència a les acusacions que va fer sobre ell el també extresorer Luis Bárcenas.

Lapuerta, imputat en el cas Bárcenas, ja va comparèixer el 7 de febrer davant la Fiscalia Anticorrupció i el 22 de març davant el jutge Ruz per la seva imputació per la suposada comptabilitat B del PP.

En les dues ocasions va afirmar que mai no havia vist els papers manuscrits atribuïts a Bárcenas, en què presumptament es reflecteix la caixa B del partit, i va negar que existís una comptabilitat B al PP.

Al febrer, Lapuerta va assegurar al fiscal que quan va ser tresorer del PP, càrrec que va exercir del 1993 al 2008 -període en el qual Bárcenas era gerent de la formació-, els comptes es van fer d'acord amb la llei i que en el partit no hi va haver cap comptabilitat paral·lela.

Va explicar que no havia vist els papers manuscrits atribuïts a Bárcenas i publicats pel diari El País, que reflectirien donacions d'empresaris i lliuraments de diners a alts càrrecs del partit, i no va reconèixer els pagaments que s'hi mostren.

En la segona ocasió es va ratificar davant el jutge i va afirmar que no tenia res més per afegir-hi.

Durant la segona compareixença, membres de la Policia Científica van fer una prova d'escriptura a l'extresorer, de 85 anys, i després el jutge va requerir documents oficials amb la seva signatura per contrastar la lletra amb la que apareix als marges dels papers de Bárcenas a mode de vistiplau.

Bárcenas, al seu torn, va afirmar davant del jutge que aquests vistiplaus són seus i de Lapuerta, un extrem pel qual serà qüestionat avui l'extresorer, si accedeix a declarar davant el jutge.

En aquest sentit, Bárcenas va recalcar que les rúbriques de Lapuerta deixen d'aparèixer als papers a partir del juny del 2008, quan va passar a substituir Lapuerta a la tresoreria. Tanmateix, un informe pericial recent afirma que no es pot concloure que es tracti de la lletra de Lapuerta, perquè són un simple gargot en forma de lletra 'v'.

Bárcenas va afirmar, a més, que Lapuerta coneixia els donatius en metàl·lic que feien al partit els empresaris que apareixen en els papers i que, de fet, cada vegada que hi havia un donatiu el rebia "directament" Lapuerta en presència de Bárcenas.

Després, va afegir, "Álvaro Lapuerta pujava a veure el president o el secretari general i li deia: 'Escolta, ha vingut a veure'ns tal, i ens ha lliurat aquesta quantitat'", segons recull la transcripció literal de la seva declaració judicial.

Alguns d'aquests empresaris que, segons Bárcenas, van acudir a la seu del PP a lliurar diners en metàl·lic a Lapuerta són Juan Miguel Villar Mir (OHL), Luis del Rivero (Sacyr Vallehermoso), Alfonso García Pozuelo (Constructora Hispànica) i José Mayor Oreja (FCC), encara que ells no van reconèixer al jutge que les anotacions que figuren amb els seus noms en els papers siguin verídiques.

El + vist

El + comentat