TEMA DEL DIA

Ni més finançament ni més dèficit, Rajoy just promet impulsar el REB i no reclamar inversions

Armengol aconsegueix el compromís de reunir la comissió bilateral per negociar més recursos per a Balears

No hi haurà millora del finançament autonòmic de Balears ni major marge de dèficit abans de les eleccions, però sí que s'activaran mecanismes perquè puguin arribar més recursos de l'Estat a les Illes. Aquest és el resum de la primera reunió mantinguda aquest dimecres a la Moncloa entre la presidenta Francina Armengol i el president Mariano Rajoy.

Rajoy s'ha compromès, en la reunió, a convocar de forma immediata la comissió bilateral, que no s'ha reunit els darrers quatre anys, per reactivar projectes d'infraestructures pendents i impulsar un nou Règim Especial de Balears (REB) que pugui compensar realment els desavantatges de la insularitat. El president espanyol s'ha mostrat disposat a prorrogar quatre anys els convenis d'inversions estatutàries perquè el Govern balear pugui executar les actuacions pendents i no hagi de retornar els doblers que va rebre. També s'estudiarà la possibilitat de finançar altres infraestructures. En aquesta comissió s'actualitzaran els convenis de carreteres i es negociarà un nou REB, després que la llei estatal que modificava l'actual REB es mantingui aparcada al Congrés.

Si bé és cert que s'activaran mecanismes que podrien comportar més recursos per a Balears (i evitar la pèrdua d'inversions estatutàries no executades), no és modificarà el sistema de finançament almenys fins al 2016 i, per tant, el finançament de les Illes no millorarà a curt termini. Tampoc no millorarà la situació pel que fa al límit de dèficit. Armengol ha defensat que Balears necessita una millora del finançament perquè és la comunitat que "més aporta i manco rep", però ha admès que això no passarà, com a mínim, fins a l'any vinent. També ha demanat una flexibilització de l'objectiu de dèficit i ha considerat "injust" que totes les comunitats s'hagin d'ajustar a un sostre del 0,3% perquè això obligaria a perllongar les retallades en serveis bàsics com la sanitat i l'educació, que el Govern no està disposat a executar.

No ha estat l'única demanda de la presidenta balear que ha estat ignorada per Rajoy. Armengol també ha demanat la paralització del calendari de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i una moratòria en els projectes de prospeccions petrolíferes, dues peticions que no han rebut resposta. En canvi, Rajoy s'ha mostrat disposat a solucionar els problemes de les dessaladores de Santa Eulària i Ciutadella, que estan construïdes però no connectades a la xarxa, una situació que ha "sorprès i preocupat" el president espanyol, segons ha dit Armengol. També ha apuntat la possibilitat de pagar part dels 35 milions que ha d'afrontar Balears per pagar els fàrmacs contra l'hepatitis C.

Malgrat que els compromisos del govern de l'Estat no afecten ni la millora del finançament ni la flexibilització del dèficit, que eren les principals reivindicacions balears, la presidenta s'ha mostrat "satisfeta" perquè s'han assolit "acords importants", perquè s'obre "un espai de diàleg i normalitat" i perquè les demandes traslladades han obtingut "resposta" de Rajoy. També ha destacat l'interès del president espanyol per conèixer les problemàtiques balears i s'ha oferit a col·laborar en l'acollida de refugiats i a fer de pont entre Catalunya i l'Estat.