NOU FINANÇAMENT

Astúries, Aragó, Castella i Lleó i Galícia actuaran com a "lobby" en la negociació del model de finançament

Els quatre governs demanen a l'executiu estatal que contempli la densitat de població, l'envelliment i la dispersió

Els governs d'Astúries, Aragó, Castella i Lleó i Galícia, el primer del PSOE i els altres tres del PP, volen funcionar com un 'lobby' conjunt en la negociació del futur model de finançament autonòmic, perquè es tinguin en compte els criteris de densitat de població, envelliment i dispersió en cada territori.

Representants dels quatre executius autonòmics han signat aquest dilluns a Oviedo una declaració institucional en aquest sentit, dins de la I Trobada Territorial pel Canvi Demogràfic .

Hi han estat presents , el conseller de Presidència i Portaveu del Govern d'Astúries, Guillermo Martínez, la consellera de Benestar i Treball de Galícia, Beatriz Mato, el conseller de Política Territorial i Interior d'Aragó, Antonio Suárez, i el conseller de Presidència i Portaveu de la Junta de Castella i Lleó, José Antonio de Santiago-Juárez . També ha participat, a la primera part de la reunió, el president d'Astúries, Javier Fernández .

La intenció és traslladar aquesta demanda al Govern central, i els quatre s'han mostrat confiats que l'aliança romandrà ferma durant el procés negociador, tot i que siguin governs de signe polític diferent. "Els quatre estem segurs", ha apuntat Martínez, que abans ha deixat clar que "no acceptarem cap retrocés" .

El conseller castellà i la consellera gallega han utilitzat concretament el terme 'lobby' per referir-se al paper conjunt que aquestes comunitats preveuen desenvolupar en la pròxima negociació.

Especialment crític ha estat el representant de Castella i Lleó, que ha considerat que l'actual model és fallit, i que a la seva comunitat li falten cada any 500 milions d'euros per cobrir despeses en matèria sanitària, educativa i de benestar social. "No estem demanant ajudes", ha matisat Beatriz Mato, 'només un finançament d'acord amb les circumstàncies' .

Aragó, per la seva banda va recordar que reuneix el 10% de la superfície d'Espanya i amb prou feines arriba al 10 % de la població. Tant el conseller de Política Territorial i Interior d'Aragó, Antonio Suárez, com Martínez han explicat que en els llocs amb poca densitat i dispersió poblacional 'els serveis són més cars i cal prestar-los als ciutadans'.

Una mica menys del 20% de la població d'Aragó supera els 65 anys. En el cas de les altres tres comunitats, els ciutadans per sobre d'aquesta edat estan entre el 20% i el 23%. ' A Galícia la gent no és conscient de la gravetat d'aquest problema', ha assenyalat la consellera gallega. Guillermo Martínez s'ha expressat 'convençut' d'aquest els criteris assenyalats 'han de pensar en el pròxim model de finançament', i ha anunciat que faran 'tots els esforços' possibles en aquestes direcció .

No estaven totes

Els quatre intervinents han deixat ben clar que el grup és ampliable perquè no estaven totes les comunitats d'Espanya, ni tampoc d'Europa, que comparteixen els mateixos problemes de densitat, dispersió i envelliment. Segons ha explicat Martínez, el grup es dirigirà a altres territoris susceptibles entrar a formar part d'aquest pacte.

La declaració no només se centra en el model de finançament i en el manteniment de serveis. També fa molt èmfasi en el foment de la natalitat a través de polítiques de suport a la família, a l'ocupació juvenil i a la integració dels immigrants .

A més, també buscaran la defensa conjunta d'un nou model de finançament a nivell europeu que tingui igualment en compte els criteris assenyalats, pel que buscaran aliances amb altres regions d'Europa. El conseller ha explicat que de les aproximadament 270 regions europees, unes 40 estan desenvolupant polítiques per afrontar problemes demogràfics.

Les quatre comunitats celebraran una segona trobada interterritorial a Saragossa el proper mes de febrer. S'han compromès a mantenir un diàleg permanent, a formar un grup de treball conjunt i a desenvolupar estratègies i polítiques comunes .

El + vist

El + comentat