COMPTES PÚBLICS
Portada 04/12/2014

Bauzá admet problemes del Govern per complir l'objectiu de dèficit

El president, que afronta una situació dels comptes públics pitjor que la de l'any passat, contradiu el discurs oficial i apunta que la crisi no s'ha resolt

Q. Torres
3 min

PalmaEl president del Govern, José Ramón Bauzá, admet per primer pic problemes per complir l'objectiu de dèficit i, per tant, per complir els pressuposts autonòmics d'enguany. Les paraules de Bauzá arriben després que la Comunitat Autònoma hagi assolit un dèficit del 0,61% del PIB al setembre i s'apropi perillosament al límit de l'1% del PIB fixat per al 2014 quan encara queden per comptar els tres darrers mesos de l'any, que són els que habitualment provoquen les distorsions més fortes en els comptes públics.

"La situació no és fàcil. No podem dir que la crisi s'ha solucionat i que tot està arreglat. El Govern continua fent feina i continua fent feina amb dificultat. No és cap novetat que les dificultats econòmiques es mantenen a la nostra comunitat autònoma. Es fan grans esforços per complir els pressuposts aprovats i fruit d'això són aquestes petites o grans distorsions pressupostàries, perquè és molt difícil ajustar la realitat pressupostària a la realitat dels fets". Així ho ha reconegut aquest dijous el president, que d'aquesta manera ha admès que el compliment del compromís de dèficit també provoca problemes a l'hora d'afrontar compromisos de pagament.

Aquesta situació explica que el Govern hagi mantingut aturada durant dos mesos l'activitat quirúrgica a l'hospital Sant Joan de Déu, un centre privat sense ànim de lucre que està integrat a la xarxa sanitària pública, i que reprendrà l'activitat a partir de dia 18. També explicaria els problemes generats a la xarxa d'atenció primària de Mallorca per les restriccions aplicades a principis de mes a l'hora de substituir les baixes de professionals sanitaris, una situació que el Govern va atribuir a un "problema informàtic". Les restriccions a l'àmbit de la Salut es produeixen malgrat que el Govern ha hagut d'aprovar dues transferències a l'IB-Salut per un valor total de 60 milions d'euros per poder pagar nòmines (35 milions d'euros) i per pagar les farmàcies (25 milions), perquè l'organisme públic ja havia esgotat el pressupost que tenia per a aquestes partides. Aquestes transferències també tenen per objecte evitar que l'IB-Salut dispari el dèficit públic a final d'any, com ha passat altres anys.

Totes aquestes situacions s'explicarien pel perill que la Comunitat Autònoma pugui acabar incomplint els compromisos de dèficit públic per a enguany. Un perill que es comença a apuntar en les darreres dades de dèficit públic que s'han donat a conèixer. Balears té un dèficit del 0,61% del PIB al setembre, la qual cosa equival a una desviació de 166 milions d'euros. Tot i que la Comunitat encara es troba dins dels marges permesos, perquè el límit fixat és de l'1% del PIB a final d'any, si es compara la dada amb la del mateix període de l'any passat s'aprecia que la situació d'enguany és molt pitjor, perquè Balears va arribar al setembre de l'any passat sense dèficit. La situació encara es complica més si es té en compte que Balears, malgrat arribar al setembre de 2013 en una situació d'equilibri, va acabar tancant l'any amb un dèficit de l'1,3% del PIB, inferior al límit permès l'any passat (de l'1,47% del PIB), però superior al límit màxim d'enguany (de l'1%). Si enguany es manté la dinàmica en els darrers tres mesos que es registrà l'any passat i que també s'ha produït en anys anteriors, Balears incompliria l'objectiu de dèficit.

La preocupació per aquesta possibilitat es desprèn de les paraules pronunciades aquest dijous pel president del Govern. Bauzá, però, també contradiu en les seves declaracions la imatge que ha oferit darrerament l'Executiu, segons la qual Balears ja ha deixat enrere la situació de crisi econòmica. "No podem dir que la crisi s'ha solucionat i que tot està arreglat", ha dit el president, qui també ha insistit que "les dificultats econòmiques es mantenen a la nostra comunitat autònoma".

stats