Balears 16/04/2015

La compareixença de Bauzá es converteix en el primer debat electoral

El president diu que si torna l’esquerra la recuperació durarà una “exhalació” i l’oposició li tira per cara el “patiment” dels ciutadans per les retallades i la corrupció

Q. Torres
5 min
Compareixença de Bauzá per explicar l'incompliment del dèficit.

PalmaLa compareixença al Parlament del president José Ramón Bauzá, per justificar l’incompliment de l’objectiu de dèficit de 2014, s’ha acabat convertint en el primer debat electoral de la precampanya. Un debat amb els retrovisors posats i en el qual el dèficit no ha estat l’únic element de controvèrsia. S’han contraposat dos models i s’han llançat missatges amb vista a les eleccions. Bauzá ha recorregut al discurs de la por i ha atribuït a les seves polítiques d’austeritat la millora de la situació econòmica i de l’ocupació. L’oposició, en canvi, li ha tirat per cara la corrupció i l’ha acusat de prioritzar els nombres a costa del patiment dels ciutadans. Només hi ha hagut un moment de tensió, quan Bauzá ha sentit que el diputat del PSIB Vicenç Thomàs li hauria dit “mentider”. El president ha demanat sense èxit a la presidenta del Parlament, la popular Marga Durán, que el fes rectificar, una situació que no s’ha produït.

El president ha defensat que la seva política “d’equilibri dels comptes públics contribueix decisivament al creixement econòmic i la generació d’ocupació” i, en canvi, els dèficits públics “descontrolats” en l’època de Pacte “van dur com a resultat la recessió econòmica, l’increment exponencial de l’atur, l’increment de l’endeutament”. Ha atribuït l’incompliment de l’objectiu de dèficit de l’any passat a un mal sistema de finançament autonòmic, que va reportar manco ingressos tot i la millora de la situació econòmica. Ha considerat “imprescindible” millorar el sistema de finançament, un objectiu que ha centrat el seu discurs durant la legislatura però que no ha suposat cap consecució. Amb tot, ha advertit que la millora del finançament no assegura el compliment del dèficit, perquè “el descontrol de despesa pública quan governa l’esquerra a la nostra comunitat no l’arregla ni el millor finançament del món”.

No ha estat aquest l’únic missatge electoral, també ha defensat la necessitat de mantenir les polítiques aplicades fins ara amb vista al futur perquè “si tot d’una tornam al passat o a polítiques passades, la recuperació, el creixement i la generació d’ocupació duraran una exhalació”. I ha acabat la seva primera intervenció advertint que en les properes eleccions els ciutadans hauran de triar entre un model i l’altre. En les rèpliques posteriors ha defensat les seves actuacions a costa de recuperar el discurs de l’herència rebuda, sobretot pel que fa al pagament als proveïdors. “No entenen que si els proveïdors no cobren pateixen les persones”, ha dit a l’oposició, a qui ha acusat de deixar l’estat del benestar en fallida cada vegada que governa i donar la culpa a la resta. El president també ha reivindicat que és pitjor no tenir feina que tenir-la precària i ha insistit en una sentència habitual en precampanya, que fins i tot ha acompanyat amb gràfics: “Cada vegada que governa l’esquerra s’incrementa l’atur i cada vegada que governa la dreta baixa l’atur”. Bauzá, en precampanya, s’ha reconegut a la dreta. I ha acabat avançant que el proper Govern no es trobarà, com ell, amb problemes per pagar nòmines.

L’oposició, en canvi, ha aprofitat per fer un balanç negatiu de les polítiques de Bauzá, no només des del punt de vista econòmic, on consideren que ha fracassat perquè no ha aconseguit ni millorar el sistema de finançament ni aconseguir més recursos de l’Estat, ja sigui amb inversions en els pressuposts generals, amb inversions estatutàries o a través d’un nou Règim Especial per compensar els desavantatges de la insularitat. Però també li han retret que hagi fracassat aplicant unes polítiques de retallades duríssimes dels serveis públics, que han generat majors desigualtats i que s’han fet a costa del patiment de molts ciutadans, sobretot dels col·lectius més desprotegits. Unes polítiques que no han servit per complir el límit de dèficit i que han provocat un major endeutament públic.

“Amb l’excusa del dèficit ha aplicat molta ideologia i molt dura”, ha criticat la portaveu i candidata socialista al Parlament, Francina Armengol, després de repassar detalladament les retallades aplicades per Bauzá en l’àmbit educatiu, sanitari o social, una llista a la qual també ha recorregut el portaveu de MÉS, Biel Barceló. “En lloc de trepitjar els ciutadans hauria pogut donar la cara davant el govern d’Espanya”, li ha etzibat la socialista. I li ha retret que no hagi aconseguit més recursos per a Balears. “Passarà a la història per ser el president que menys ha aconseguit per a aquesta terra”, hi ha insistit. “No ha aconseguit ni un euro més, ha estrangulat l’economia i ha retallat el futur de molts ciutadans”, ha sentenciat Armengol, qui ha considerat que Bauzá deixa una mala herència, amb més dèficit social i democràtic.

Barceló també ha criticat Bauzá per no haver aconseguit “ni un euro” per a Balears, per fer un discurs “triomfalista” sobre la situació econòmica mentre manté unes retallades que provoquen un “patiment de la gent del qual no s’hauria de bravejar”. Ha corregit Bauzá i l’ha advertit que el Pacte no va provocar la crisi, sinó el model del PP basat en l’especulació i el “totxo”. Ha coincidit que el problema del dèficit és del mal finançament que té Balears i ha demanat a PP i PSOE que no es barallin per això perquè els sistemes d’uns i altres han perjudicat sempre Balears. Ha sentenciat que Bauzá acabarà la legislatura amb “menys serveis per als ciutadans i més deute”. La socialista, però, ha apuntat que l'única bona notícia és que només queden 38 dies perquè el president sigui desallotjat del Consolat i arribi un nou govern “amb la bandera de la igualtat”. En les rèpliques, la líder del PSIB ha qualificat el president “d’amortitzat” i ha anunciat que quan governi s’endurà Bauzá a Madrid per convèncer el govern central de la necessitat de millorar el finançament.

Armengol i Barceló han aprofitat les intervencions per criticar que Bauzá no hagi dit ni una paraula del president del PP de Palma, José María Rodríguez, després que el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach li hagi atribuït el pagament de doblers en negre durant la campanya de 2003, quan Rodríguez era secretari general del PP balear, uns suposats delictes que haurien prescrit. La socialista ha demanat a Bauzá qui paga la campanya del PP i ha aprofitat també per recordar l’herència que va deixar Jaume Matas i que va obligar el Pacte a pagar “la factura de la corrupció”.

Més contundent en aquest punt ha estat el candidat de MÉS, Biel Barceló, qui ha assegurat que el PP deixa com a herència un mal finançament i la corrupció. Ha acusat els populars de fer “trampes” en les campanyes i ha retret a Bauzá que permeti la continuïtat de Rodríguez al capdavant del partit a Palma, en una decisió que tira per terra el seu posicionament davant la corrupció i que desacredita el PP. “El PP de Matas i Rodríguez és una herència, però ara hi ha el PP de Bauzá i Rodríguez”, ha apuntat Barceló, qui ha defensat que s’ha de “fer fora la màfia” i ha acabat reivindicant que “els lladres i els mals polítics no poden tornar a governar aquesta terra”. El president, però, li ha agafat el guant i ha dit que coincideix plenament amb ell perquè “els lladres i mals polítics no han de tornar a governar aquesta terra”.

stats