ESPECIAL FESTES DEL VERMAR
Part Forana 27/09/2013

Binissalem celebra la verema amb milers de convidats

El poble acull avui l'acte més multitudinari amb el sopar de fideus al carrer

Ara Balears
3 min
Aquest vespre es repetiran escenes com aquesta amb els veïns i els seus molt convidats compartint els fideus de vermar a l'aire lliure i amb els carrers engalanats.

Binissalem"Avui, més que Binissalem pareixerem Inca, perquè dels 7.500 habitants que som tot l'any, passam a ser-ne uns 30.000". Miquel Àngel Barrios és un dels molts binissalemers que espera amb delit aquestes dues setmanes de gresca de les Festes del Vermar. "Si ets del poble, no pots estar-ne enfora, perquè això són coses que no et pots perdre", afegeix. Les festes, de fet, enceten aquest cap de setmana la recta final. Avui i demà vespre se celebraran dos dels actes més tradicionals del programa, que giren entorn del plat que també n'agafa el nom: els fideus de vermar.

Avui vespre és el moment àlgid, quan els carrers del poble s'engalanen i els veïns treuen la vaixella de fang, els cossiols i els mobles antics per rebre els convidats. "Cada taulada té com a mínim uns 50 comensals, però n'hi ha de 100 o de 150; només s'hi menja fideus de vermar, a més de panades, cocarrois i coques, i naturalment molt de vi", continua Barrios, que explica que aquesta tradició prové de la tradició d'oferir com a pagament als treballadors un xot vell acabada la verema, amb el qual després es preparava aquest plat fort i gustós, que és una de les especialitats culinàries del poble.

Ahir alguns ja els varen poder degustar en el sopar de Can Arabí, però serà anit quan el poble s'omplirà de gent vinguda d'arreu per celebrar la fi d'una verema que, per cert, aquest any s'ha allargat més del previst per les pluges. La festa durarà fins a la matinada i per això SFM ha programat serveis especials de tren fins a Palma.

Dissabte horabaixa serà el torn de la desfilada de carrosses. Aquesta és una de les activitats més populars del programa del vermar. Desenes de carrosses fan un recorregut pels carrers del poble i concursen en diferents categories. El fil argumental és la vermada, però cada any es veuen noves carrosses amb motius innovadors. Finalment, diumenge es farà l'acte més solemne: l'ofrena a Santa Maria de Robines del most novell per part dels vermadors.

Batalles i trepitjadors

Amb aquests darrers esdeveniments, la Festa del Vermar posa punt final a dues setmanes d'activitats. Algunes de les més concorregudes han estat la batalla de raïm i el concurs de trepitjar raïm.

En la batalla en què els joves del poble es tiren raïm, hi va participar un miler de binissalemers i joves vinguts de fora. La munició d'aquesta particular lluita foren més de deu tones de raïm, una part del qual era binissalemer i l'altra, provinent de Múrcia. Si les Festes del Vermar pròpiament dites compliran mig segle l'any vinent, aquesta peculiar lluita que du el nom de Festa dels Trepitjadors és un invent de fa pocs anys i tingué lloc dissabte passat. L'altra festa molt concorreguda és el concurs de trepitjar raïm, que organitza l'associació Arròs amb Salseta. Diumenge de la setmana passada, els guanyadors foren el grup format per Antoni Salas, Joan Villalonga, Pedro Comas i Tomeu Rosselló, que obtingueren 12,21 litres de most en sis minuts.

El vi, el fil conductor

El vi i la seva elaboració són el fil conductor d'aquestes festes. Per això, el programa està farcit d'actes que giren entorn d'aquest suc. Demà horabaixa s'inaugurarà la X Fira del Vi al parc de la Rectoria. També demà, al vespre, la Casa Museu Llorenç Villalonga obrirà les portes del jardí, que es convertirà en el "Jardí de les delícies", on gaudir de la natura, la serenor, la lectura i el vi. Una ballada popular, amb vi de franc ofert pels cellers José Luis Ferrer, tancarà definitivament les festes diumenge vespre.

stats