Societat 30/01/2015

¿Una samarreta que salva vides?

L’estudi consisteix en l’ús d’aquesta peça de vestir que, gràcies als seus components tèxtils biomèdics de nova generació, permet enregistrar el que fa el cor del pacient de forma permanent durant dies, setmanes o mesos

2 min

La resposta en aquesta qüestió és afirmativa encara que pugui parèixer ciència ficció. La samarreta és real i és el resultat dels estudis que investiguen entorn la medicina inalàmbrica. Un dels pioners en aquesta matèria és el doctor Nelson Alvarenga, coordinador de la Unitat d’Arítmies de l’Hospital Quirón Palmaplanas. El sistema de monitoratge cardíaca (SMA) del centre consisteix en un registre electrocardiogràfic no invasiu que proporciona una nova perspectiva en la monitoratge cardiològica remota i sense fil gràcies als dispositius i samarrates Nuubo.

L’estudi consisteix en l’ús d’aquesta peça de vestir que, gràcies als seus components tèxtils biomèdics de nova generació, permet enregistrar el que fa el cor del pacient de forma permanent durant dies, setmanes o mesos, el temps que sigui necessari per detectar l’esdeveniment cardiològic que es cerca.

Això significa, segons el doctor Alvarenga, “que fent servir la samarreta en la vida quotidiana, al contrari que altres tecnologies del mercat (com el holter tradicional) aquesta peça no té cables incòmodes, permet monitoratges durant el període tems que sigui necessari, sin alterar la vida de l’usuari y pot funcionar en qualsevol tipus de condicions (en el treball, desenvolupant una activitat física intensa, etcètera).

A més de l’evident comoditat és important monitorizar als pacients en el seu ambient normal, ja que moltes vegades a les proves cardiològiques estan nerviosos i els valors es poden alterar. L’avantatja principal del dispositiu és l’anticipació, correlacionar les troballes electrocaridogràfiques amb les símptomes i , en un futur pròxim, abans que el pacient comenci a desenvolupar els primers símptomes, arribarà una alerta al nostre telèfon mòbil i podrem actuar abans que es pugui desencadenar un quadre agut”.

Aquest monitoratge ofereix al cardiòleg informació molt útil per a detectar possibles patologies cardíaques, com palpitacions o estudi de síncope. “Fins i tot ho utilitzem en col·laboració amb els neuròlegs en casos d’ictus criptogènic sense causa aparent.

L’estudi es veurà reflectit a un informe mèdic que realitza el cardiòleg en el que es mostra el resultat de vigilar el seu cor en tot moment, de manera dinàmica, còmoda i, principalment, no invasiva, que mantindrà al pacient controlat en tot moment mentre dugui la peça.

stats