CAS NÓOS

La infanta Cristina s'enfronta a 8 anys de presó i Urdangarin a penes que envolten els 20 anys

El fiscal acusa, en un escrit de més de 500 folis que formalitzarà aquest dimarts, de vuit delictes el duc de Palma i sol·licita que la germana del rei pagui 600.000 euros de responsabilitat civil

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin seran formalment acusats aquest dimarts de la comissió de delictes pels quals se'ls reclamaran penes que per a la germana del rei sumen 8 anys de presó i per al seu marit, el duc de Palma, es poden situar entre els 18 i els 20 anys. A partir d'aquest moment ja no estaran just imputats, sinó que tenen la condició d'acusats i són a una passa d'ocupar la banqueta en el judici del cas Nóos.

La diferència és que Cristina de Borbó just serà acusada, previsiblement, per l'acusació popular de Manos Limpias, mentre que a Iñaki Urdangarin també el volen encausat la Fiscalia Anticorrupció i la resta d'acusacions personades en la causa (Advocacia de l'Estat en nom d'Hisenda i Comunitat Autònoma balear com a acusacions particulars, i grup socialista a l'Ajuntament, també com a acusació popular). Aquesta circumstància mantindrà encara enlaire, formalment, la incògnita sobre si Castro inclourà la infanta Cristina en l'obertura de judici oral. Tanmateix, a aquestes altures i després que l'Audiència ratificàs la imputació de la infanta per dos delictes fiscals, tot apunta que Castro encausarà també la filla de Joan Carles I i germana de Felip VI, tot i que just se sostengui acusació contra ella per part de Manos Limpias.

Obertura de judici, passa següent

El termini donat pel jutge instructor del cas Nóos, el magistrat José Castro, perquè les acusacions presentin els seus escrits acaba aquest dimarts. Malgrat que s'han estat avançant quines podrien ser les penes que es reclamaran per a cada un dels acusats en el cas Nóos, és un moment clau, ja que, per escrit, es relataran els fets suposadament delictius comesos, seran emmarcats en el delicte (o delictes concrets) en què encaixin les accions irregulars i es personalitzaran responsabilitats per cada delicte i peticions de condemna. En conjunt, s'estima que les penes superaran els 100 anys de presó. Just l'escrit que ha preparat el fiscal anticorrupció Pedro Horrach supera els 500 folis.

Així, el cas Nóos emprèn ja la recta final cap al judici i la càrrega que han de suportar a partir d'ara els ducs de Palma –com la resta dels qui resultin acusats, però evidentment amb molta menys repercussió pública que la filla i el gendre de Joan Carles I– és molt més greu: estan acusats i es poden veure obligats a avançar les responsabilitats civils si així ho determina Castro en l'obertura de judici oral.

Una vegada que es completi l'entrega dels escrits d'acusació, Castro estudiarà les peticions de les acusacions i decretarà l'obertura de judici contra aquells acusats que entengui que hi ha indicis més que suficients per ser sotmesos a judici. Castro just pot obrir judici contra els qui resultin acusats aquests dimarts, però no té per què dur-los a la banqueta a tots. Aquesta decisió de Castro no es pot recórrer i si en el llistat el magistrat hi escriu el nom de la infanta Cristina, la germana del rei Felip VI ja no es pot salvar del judici de cap de les maneres.

6 milions d'euros públics en joc

El fiscal Pedro Horrach, en un escrit llarguíssim que supera els 500 folis, situa al capdavant de la trama de Nóos Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres, als qui acusa d'haver creat una trama envers el seu Instituto Nóos a través de la qual s'apropiaren, de manera irregular, quasi 6 milions d'euros públics, procedents majoritàriament del Govern balear (2,6 milions), València (3,5 milions) i Madrid 2016 (114.000 euros). Aquests fons públics rebuts, per la realització d'esdeveniments que tenien un cost molt inferior, els drenaven a través d'una xarxa de societats que havien creat i que es creuaven entre elles factures falses per serveis ficticis. A més, aquestes societats les utilitzaven també per ocultar guanys i defraudar Hisenda. Entre aquestes societats hi ha Aizoon, creada per Urdangarin i la infanta Cristina. El fiscal reclamarà una responsabilitat civil perquè els acusats garanteixin la recuperació d'aquests 6 milions d'euros.

Pel fiscal, la infanta Cristina no és responsable de cap delicte, però sí que s'ha lucrat dels fons manejats irregularment per Aizoon i, per això, el ministeri públic reclama en el seu escrit d'acusació que Cristina de Borbó és responsable civil a títol lucratiu i ha de pagar uns 600.000 euros.

L'acusació popular de Manos Limpias sí que veu delicte, respecte de la infanta, allà on no el veu el fiscal. I, en aquest punt, és l'acusació que s'aproxima a les tesis mantingudes per Castro. Manos Limpias entén que sí que hi ha responsabilitat penal en l'actuació de la infanta, ja que assegura que la seva col·laboració és imprescindible, amb la creació i manteniment d'Aizoon, perquè el seu marit pogués cometre els dos delictes fiscals amb els IRPF de 2007 i 2008. El sindicat ha avançat que demanarà 4 anys de presó per a la infanta per cada un dels delictes, un total de 8 anys de presó. També eleva fins a 26 anys la seva petició de pena per al duc de Palma.

Més de 10 anys per a Matas

A Urdangarin i el seu soci Diego Torres, el fiscal els acusa de delictes de malversació, prevaricació, falsedat en document oficial i en document mercantil, estafa, frau a l'administració, blanqueig de capital i delictes fiscals. L'única diferència és que a Urdangarin li atribueix dos delictes fiscals i a Torres just un, fet que rebaixa una mica la petició de penes per a Torres.

Després d'ells, l'expresident balear Jaume Matas és un dels acusats del cas Nóos que més penes veurà que sumen les peticions de la Fiscalia. S'enfronta a entre 10 i 12 anys de presó per delictes de malversació, prevaricació, falsedat i frau. Cal recordar que Matas ja té dues condemnes per corrupció sobre: una per suborn i una per tràfic d'influències.

La resta d'acusats (l'esposa de Torres, el comptable de Nóos, alts càrrecs del Govern balear i del País Valencià i de la Fundació Madrid 16) s'enfrontaran a penes inferiors.

El + vist

El + comentat