Balears 11/11/2014

El fiscal Horrach no descarta recórrer la imputació de la infanta per delictes fiscals

El Ministeri Públic manté que la doctrina Botín és aplicable al cas i que, per això, no es pot obrir judici contra Cristina just amb una acusació popular

Antònia Artigues
2 min
Els fiscal Horrach, el passat divendres dia 7 després de coneixer-se que es mantenia parcialment la imputació de la infanta. ISAAC BUJ

PALMAPareix que no haurem d'estar just atents a l'estratègia dels advocats de la infanta Cristina en la cursa per salvar in extremis la filla de Joan Carles I i germana de Felip VI del banquet dels acusats, al qual està abocada després de la resolució de l'Audiència de Palma que manté la seva imputació per dos delictes fiscals en el cas Nóos. El fiscal anticorrupció Pedro Horrach està estudiant en aquests moments la presentació d'un recurs de súplica contra la resolució de la sala segona de l'Audiència que avala el jutge José Castro per obrir judici oral contra la infanta.

Pedro Horrach, si decideix moure peça, hauria de formalitzar el recurs davant la mateixa sala que ha resolt que hi ha motius per a la imputació de la infanta, la qual està integrada pels magistrats Diego Gómez-Reino, Mónica de la Serna i Juan Jiménez. Aquesta circumstància fa difícil un canvi de parer de la sala, però pot obligar a clarificar posicions si finalment es materialitza el recurs.

La Fiscalia Anticorrupció, a més de no compartir amb la sala que hi hagi indicis de comissió de dos delictes fiscals per part de la infanta com a cooperadora dels fraus del seu marit en els IRPF de 2007 i 2008, també discrepa que l'anomenada doctrina Botín –segons la qual no es pot obrir judici oral contra una persona si just ho demana una acusació popular i no ho fan ni la Fiscalia ni la part perjudicada– no sigui aplicable al cas de la infanta. Per al fiscal, aquesta doctrina s'ha d'assumir obligatòriament i això ha de suposar que no es podria obrir judici contra Cristina de Borbó, contra la qual just presentarà escrit d'acusació Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular, i no ho faran ni el fiscal ni l'Advocacia de l'Estat, que defensa els interessos de la part 'perjudicada': Hisenda.

La sala, en la resolució que ara la Fiscalia valora recórrer, explica que en el cas concret de la infanta no seria d'aplicació la doctrina Botín perquè tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat sostenen imputació (contra Urdangarin com a autor) pels mateixos fets que han provocat la imputació de la infanta com a cooperadora i duran l'acusació popular a acusar-la en aquests termes.

Amb la seva resolució, l'Audiència enviava a Castro el missatge clar que no hi ha impediment perquè, si així li ho demana una acusació i ell ho considera oportú, obri judici oral contra la infanta. El fiscal pensa el contrari i pareix disposat a lluitar amb aquest argument.

Tot i que el debat jurídic sobre si és aplicable o no al cas la doctrina Botín existeix, el que pot passar –i és l'escenari que ara per ara es veu com a més probable– és que la discussió del tema quedi relegada a les qüestions prèvies del judici, amb la infanta ja al banquet si Castro obre judici oral contra ella. Seria molt sorprenent que Castro no ho fes, ja que la resolució de l'Audiència valida la seva actuació i li dóna llum verda a dur a judici la filla del rei Joan Carles.

El que sí ha decidit ja el fiscal Pedro Horrach és que no demanarà cap diligència extraordinària amb relació a la nova imputació de delictes de blanqueig de capitals a Iñaki Urdangarin, el seu soci Diego Torres i la dona d'aquest, Ana Maria Tejeiro, per part de la secció segona de l'Audiència.

stats