CAS NÓOS
Portada 10/02/2015

Urdangarin arrisca la venda del palauet en qüestionar les condicions de Castro

El duc de Palma recorre la interlocutòria del jutge en la qual imposa que s'han d'entregar al jutjat 2,3 milions dels 6,9 que s'obtindran amb l'operació i planteja lliurar-ne 2,1

Antònia Artigues
4 min
Castro assegura que de cap manera demana seguir perquè es consideri "imprescindible" sinó per evitar problemes als companys. ISAAC BUJ

PALMAEls ducs de Palma, la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, qüestionen la quantitat a lliurar al Jutjat d'Instrucció número tres de Palma per cobrir les fiances del cas Nóos del total de 6,9 milions d'euros que pensen obtenir per la venda del seu palauet al barceloní barri de Pedralbes. Per això, demanen al jutge José Castro que reconsideri la seva decisió inicial, que fixa en 2,3 milions la quantitat que han de lliurar al jutjat per cobrir les fiances civils que tenen imposades com a acusats del cas Nóos i que la deixi en 2,1 milions.

A petició d'Urdangarin (a la qual se sumà la representació de la infanta), el jutge José Castro va acceptar aixecar l'embargament que pesava sobre el 50% de la propietat, perquè la venda es pogués realitzar lliure de càrregues, però imposava la condició que la quantitat mínima que havien d'entregar els ducs de Palma al jutjat fos de 2,3 milions i no d'1,6 com plantejaven el cunyat i la germana de Felip VI en el seu escrit.

La diferència inicial entre el posicionament dels ducs de Palma i el de Castro radicava que els ducs donaven prioritat al pagament d'un producte financer lligat a la hipoteca de 4,4 milions d'euros que tenen subscrita amb Caixabanc per import de 437.251 euros i a un deute d'Urdangarin amb l'Agència Tributària que suma 253.705. Castro ja va advertir que aquests dos pagaments no tenen prioritat sobre l'obligació de les fiances que han de constituir els ducs davant el jutjat, sinó que s'han de situar darrere. La fiança imposada a Urdangarin és de 13,6 milions d'euros i la de la infanta Cristina és de 2,7 milions.

Ara, la defensa d'Urdangarin ha presentat recurs contra les condicions imposades per Castro i insisteix que la quantitat que es pot abonar per les fiances amb el producte de la venda del palauet és de 2,1 milions. En el recurs, Urdangarin manté que s'ha de prioritzar el pagament dels 253.705 euros que deu a l'Agència Tributària i recorda que en el seu dia el jutge va autoritzar Diego Torres a destinar doblers d'un compte bloquejat a saldar deutes amb Hisenda. La defensa apunta que queda la "gens menyspreable" xifra de 2,1 milions per consignar al jutjat.

L'operació

La venda del palauet, que segons figura en el contracte de compravenda s'ha de materialitzar el mes de març, queda enlaire fins que es resolgui el recurs que ha presentat el duc de Palma. El risc que assumeix el duc amb aquesta actuació és que el tema no estigui resolt a temps per executar el contracte en els termes que han acordat els ducs amb el comprador. Per ara, el jutge Castro ha donat trasllat al ministeri fiscal, a la resta d'acusacions i a les distintes parts personades en la causa perquè diguin el seu parer sobre el recurs d'Urdangarin. Llavors, ell resoldrà.

El retard pot venir imposat simplement pel tràmit perquè en cas que el jutge reafirmi la seva posició, hi ha la possibilitat que es recorri davant l'Audiència, fet que encara pot ajornar més la resolució del conflicte i, per tant, repercutir en l'operació de venda del palauet.

Els ducs han subscrit un contracte d'arres, paga i senyal amb el comprador, però la validesa de l'operació està supeditada que la infanta i el seu marit obtinguin l'oportuna autorització judicial perquè la venda es pugui fer lliure de càrregues. La tenien, però ara en discuteixen els termes. Castro just ha autoritzat l'operació en les condicions fixades, de manera que, si no les compleixen, no disposen de permís per vendre l'immoble d'Elisenda Pinós.

A més a més, Castro ha donat compte aquest dimarts que eleva a l'Audiència el recurs plantejat pel soci d'Urdangarin, Diego Torres, contra la seva decisió de limitar a 98.360 euros el desbloqueig d'un compte a Luxemburg.

Aquest seguit de recursos amenacen de retardar cada vegada més la finalització del cas Nóos i que es fixi la data del judici. Tot i que el jutge ja ha decretat l'obertura de judici oral –la decisió que du la infanta Cristina al banquet amb la resta d'acusats–, s'està pendent de la presentació dels escrits de defensa per elevar el tema a l'Audiència perquè fixi la data del judici. La presentació de recursos per distints serrells del cas també repercuteix negativament i la data del judici, que es preveia que fos després de l'estiu, es fa enfora.

Castro: “En absolut em considero imprescindible”

A més de remetre quan abans el cas Nóos a l'Audiència per a la celebració del judici, el jutge Castro vol tancar les 19 peces de les 27 en que està dividit el cas Palma Arena que encara resten obertes. Per això, ha formalitzat ja la seva petició al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè se li permeti seguir amb la causa com a jutge emèrit, després de complir 70 anys (edat de jubilació) el desembre. Aquest dimarts, Castro ha afirmat que “de cap manera” cursa aquesta petició perquè es consideri imprescindible, sinó més bé per no perjudicar els companys. “Ho he demanat per dues raons: per no rompre el fil conductor de la instrucció i perquè no voldria deixar-lis als companys com a record o herència, que ja estan saturats de feina, aquesta causa... però no perquè no la poguessin dur tan be o millor que jo” ha assegurat Castro. "En absolut em considero imprescindible", ha emfatitzat.

En ser demanat sobre si creu que el CGPJ acceptarà o no la seva sol·licitud -és un cas inèdit, Castro s'ha limitat a afirmar que si es denegada “ha acceptaré de bon grad i tema acabat”. Castro ha afegit que el que vol és tenir quan abans clar el temps de que disposa per així -en el cas de que no s'accepti la seva petició- donar prioritat a les peces que pugui tancar, per remetrer-les a judici- en els mesos que queden. “Aviat sempre hi vaig”, ha conclòs.

stats