CAS NÓOS

La infanta té fins divendres per lliurar voluntàriament els béns a embargar

El procés d'embargament no atura el trasllat de la causa de Nóos a l'Audiència per iniciar la fase d'enjudiciament

Els acusats del cas Nóos, entre ells la infanta Cristina i el seu marit, el duc de Palma, tenen temps fins aquest divendres a les 15 h per presentar la llista de béns per cobrir, amb el seu embargament, les fiances imposades. Unes fiances que, en conjunt, superen els 60 milions d'euros. La germana del rei Felip VI i el cunyat del monarca han de presentar béns per cobrir fins a 16,3 milions d'euros: 2,7 de la fiança imposada a la infanta Cristina i altres 13,6 que ha de lliurar Iñaki Urdangarin.


En les interlocutòries dictades pel jutge José Castro aquest dilluns dia 4, es recordava que havia passat “amb excés notori” el temps donat als acusats per a la constitució de les fiances de responsabilitat civil: des del dia 22 de desembre passat. Així, després d'haver esperat un temps més que prudencial –més de quatre mesos– sense que els acusats s'hagin donat per al·ludits, ignorant l'obligació de constituir les fiances, el jutge ha posat en marxa la maquinària per embargar els béns. Si aquest divendres no aporten al jutjat la llista de béns susceptibles de ser embargats (comptes corrents, dipòsits, actius financers i béns immobles), el jutjat, en col·laboració amb l'Agència Tributària, iniciarà els tràmits per fer aflorar els béns i procedir al seu embargament.


Els ducs de Palma no han mogut peça i, en els seus respectius escrits de defensa, mantenen el seu desacord amb les fiances imposades. Aquesta estratègia no els salvarà de l'embargament. La defensa de la infanta, que va aportar inicialment quasi 600.000 euros, manté que, en tot cas, aquesta és la quantitat que ha de constituir per cobrir una eventual responsabilitat civil. Però, en realitat, és una xifra que està molt lluny dels 2,7 milions que el jutge ha acordat com a fiança. Juntament amb el seu marit, la infanta ha acceptat aportar un total de 2,3 milions procedents de la venda del palauet de Pedralbes al jutjat. D'aquests fons, 1.150.000 euros es destinarien a cobrir la fiança de la infanta, però encara li restaria prop d'un milió d'euros per lliurar. Però, de moment, no se sap res al jutjat d'aquests doblers compromesos.


La infanta és propietària al 50% dels pisos que el matrimoni, a través d'Aizoon, té a Palma i Terrassa, la meitat dels quals ja està embargada per les fiances imposades a Urdangarin. Així, la infanta pot veure com s'embarga la seva meitat d'aquests béns o com s'intervenen els seus comptes o depòsits. Està en temps de descompte.

 
També l'expresident Jaume Matas pot tornar a perdre la meitat del seu palauet de Sant Feliu si no aporta, abans de divendres, 3, 5 milions d'euros.

 
De la resta d'acusats obligats a constituir fiança de responsabilitat civil, just dos d'ells han indicat al jutjat els béns de què disposen. Almanco, a priori, no pareix que cobreixin les elevades fiances imposades. Un d'ells, Marco Tejeiro (amb fiança de 4,6 milions) aporta la meitat indivisa d'un habitatge i “la meitat indivisa d'una participació indivisa d'una 309a part de la finca... que es concreta en l'ús del traster”. El seu germà, Miguel Tejeiro, per una fiança de 9,6 milions, lliura la titularitat de tres quartes parts d'un habitatge i de dos aparcaments. Tampoc no pareix que sigui suficient.


L'execució de les peces de responsabilitat civil –una per a cada acusat sobre el qual pesa fiança civil– no atura el trasllat de la causa de Nóos a l'Audiència de Palma, fet que es preveu que es pugui produir ben aviat, dins la segona quinzena d'aquest mes de maig. D'aquesta manera, s'iniciarà la fase que culminarà amb la celebració del judici en què la germana del rei estarà asseguda a la banqueta dels acusats.

Més continguts de