CAS NÓOS

La infanta pagarà els 600.000 euros de responsabilitat civil amb unes pòlisses del seu home

La defensa de Cristina de Borbó presenta un escrit a Castro en què li demana l'arxivament de la causa per la doctrina Botín i la Llei d'enjudiciament criminal

 

La infanta Cristina pagarà de manera immediata els prop de 600.000 euros que la Fiscalia Anticorrupció ha reclamat que aboni com a responsabilitat civil per haver-se lucrat amb fons irregulars de la societat que compartia amb el seu home, Aizoon. Això, ja ho va avançar ahir el seu advocat, Miquel Roca, però aquest dimecres hem conegut un detall més: d'on traurà aquests doblers. Ho farà, segons ha explicat Roca, d'unes pòlisses obertes per Urdangarin. Roca s'ha apressat a garantir que és absolutament "correcte".

La defensa de la germana del rei Felip VI confia que el cas s'acabi aviat per a ella i, per si el pagament dels 600.000 euros no és suficient, els seus advocats han presentat aquest dimecres un escrit d'al·legacions al jutge José Castro en què demanen el sobreseïment de la causa.

Està clar que la defensa esperava la presentació dels escrits d'acusació del cas Nóos per moure fitxa. El contingut, el sabien prèviament. Sabien que ni el fiscal ni l'Advocacia de l'Estat no formularien acusació contra la infanta per la presumpta cooperació en els dos delictes fiscals del seu home, de la que sí és acusada –també com estava previst– per l'acusació popular de Manos Limpias.

Ara posen sobre la taula la doctrina Botín –per la qual no es pot obrir judici si just ho demana l'acusació popular i no la part perjudicada o el fiscal– i "recorden" la llei a Castro: l'article 782.1 de la Llei d'enjudiciament criminal, que determina que procedeix l'arxivament si el demanen fiscalia i acusació particular.

L'advocat de la infanta a Palma, Jaume Riutort, explicava a les portes dels jutjats que a l'escrit incorporen nombrosos exemples de situacions idèntiques en les quals s'ha acordat el sobreseïment i destacava que, en cas contrari, es deixaria la infanta en una situació d'indefensió.

La maniobra de la defensa –que critica també que l'Audiència de Palma, en ratificar la imputació, vingués a dir a Castro que no tenia per què aplicar la doctrina Botín perquè dels delictes que s'imputen a la infanta sí que són acusats pel fiscal i Hisenda a Urdangarin com a autor– pareixeria que cerca forçar un pronunciament del jutge abans de l'obertura del judici oral. Riutort ha dit clarament que la doctrina Botín "totalment consolidada, ho impedeix".

Ara bé, la defensa admet que Castro no té per què resoldre aquest escrit i es pot remetre a l'obertura de judici oral per estimar o no les al·legacions. Si la intenció és recordar a Castro l'existència de la doctrina Botín o allò que diu la llei, potser el magistrat ho té clar. Bé... El magistrat i la sala segona de l'Audiència.

Castro ha dit aquest dimecres que dictarà la interlocutòria d'obertura de judici oral "tan aviat com sigui possible", però que no pot avançar una data fins que no vegi quina és la complexitat dels escrits d'acusació. Tot apunta que serà ben aviat, abans que acabi aquest mes de desembre.

A Castro, se'l veu tranquil, fins i tot quan li demanen si ell pensa que la infanta, com manté el fiscal, està en una situació d'indefensió. "Jo mai no ho he pensat, però hi ha criteris i criteris".

Mentrestant, l'advocat de la infanta, Miquel Roca, lloava l'escrit de la Fiscalia, que, segons ha assegurat, fa una "construcció molt sòlida" que facilita la petició de sobreseïment. Hi ha afegit que la infanta pot tenir la satisfacció d'haver tingut a favor seu el posicionament de la Fiscalia.