Corrupció
Política 17/05/2013

El jutge del cas Nóos insisteix a investigar la infanta

Nega que analitzar les declaracions de la renda vulneri la intimitat

ARA Balears
2 min

PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, va fer ahir un pas més per continuar investigant la infanta Cristina, encara que només pel possible delicte fiscal i pel de blanqueig de capital. En concret, va rebutjar els recursos d'Iñaki Urdangarin i de Cristina de Borbó contra el fet que reclamés a l'Agència Tributària les declaracions de la renda de la filla del rei d'Espanya dels últims deu anys. Divendres el jutge ja va fer el primer pas per continuar la investigació demanant als acusadors el parer "sobre les línies d'investigació insinuades per l'Audiència de Palma" respecte dels delictes que hauria pogut cometre la filla del rei.

Castro ja té les declaracions de la renda. Encara no les ha incorporat al sumari perquè abans s'han de resoldre assumptes pendents i prendre "determinades decisions", però ahir va rebutjar el principal argument dels ducs de Palma i va deixar clar que incloure a la causa les declaracions de la duquessa de Palma no vulnera el seu dret a la intimitat perquè són "d'òbvia transcendència" per a la investigació.

Les parts del cas Nóos encara hi han de dir la seva sobre la petició de la dona de Diego Torres, Ana María Tejeiro, que demana que li arxivin el cas basant-se en alguns dels arguments que l'Audiència de Palma va fer servir per suspendre la imputació de la infanta Cristina. El jutge també espera que les acusacions donin el seu parer sobre les línies d'investigació a través de l'Agència Tributària proposades per l'Audiència. El fiscal d'Anticorrupció Pedro Horrach ja es va pronunciar ahir mateix sobre la qüestió i va demanar que Hisenda faci un informe complet sobre les responsabilitats tributàries dels ducs de Palma.

El fiscal demana al jutge que reclami a l'Agència un informe complet sobre les activitats d'Urdangarin i d'Aizoon, l'empresa implicada a la trama Nóos propietat a mitges del duc i de la infanta Cristina. També sol·licita que, un cop fet, l'hi facin arribar perquè pugui pronunciar-se "sobre les conseqüències penals que se'n puguin derivar". És a través d'Aizoon que la infanta hauria pogut cometre els delictes fiscal i de blanqueig, segons apuntava l'Audiència de Palma a la interlocutòria en què en suspenia la imputació.

Un informe provisional de l'Agència Tributària acusava fa mig any Urdangarin i Torres de tres delictes fiscals: un a través de l'Instituto Nóos i dos exclusius per a Urdangarin per valor de com a mínim 120.000 euros cada un els anys 2007 i 2008. Una bona part del frau s'hauria fet a través d'Aizoon, "una societat pantalla" per amagar el que cobrava com a consultor i membre de consells d'administració i per enganyar en la declaració de la renda.

L'Audiència va dir en la interlocutòria que no entenia per què aquell primer informe no tenia en compte que els dos socis d'Aizoon, no només Urdangarin, podien ser responsables que no es paguessin els impostos. "No es comprèn" que Hisenda "hagi prescindit" de considerar la filla del rei "cooperadora" dels delictes fiscals, insistia el tribunal, que considera que des del 2006 la duquessa ja havia de saber "que Aizoon era una societat pantalla i que el seu marit la feia servir per defraudar". Cristina de Borbó, com a propietària de la meitat de l'empresa, "podia impedir el frau".

stats