La infanta Cristina declararà pel cas Nóos el 8 de febrer

El jutge José Castro destaca que l'interrogatori de la filla del rei d'Espanya no és cap "compareixença voluntària"

El jutge del cas Nóos, José Castro, ha avançat la declaració com a imputada de Cristina de Borbó per al 8 de febrer a les deu del matí, tot i que d'entrada s'havia previst per al 8 de març. "És obligat avançar-la", havia afirmat el magistrat aquest dilluns en arribar als jutjats de Palma, sense concretar la nova data. Al cap de poques hores ha notificat la providència en què avança la declaració de la infanta. Els advocats de Cristina havien fet públic també que ella volia declarar com més aviat millor.

A la providència, el jutge ha volgut deixar clar que l'interrogatori de la infanta no és una "compareixença voluntària" i que, en l'escrit que li havien fet arribar els advocats de la filla del rei, no es demanava "expressament" cap mena d'avançament respecte de la primera data prevista per a la declaració. La duquessa de Palma mai, durant tota la instrucció del cas Nóos, no ha demanat de declarar voluntàriament davant del jutge que l'instrueix i ara tampoc ho ha fet, tan sols ha desistit d'intentar oposar-s'hi.

"No obstant això, com que del context de l'escrit es desprèn que és pretensió de la part afectada escurçar el temps pendent fins a la data senyalada", explica, ha decidit avançar-la un mes. Castro també assegura que la primera data s'ha via triat "per disposar d'un temps suficient per al muntatge dels dispositius de seguretat imprescindibles" i perquè les parts afectades i la Fiscalia tinguessin temps per preparar-se. No l'ha poguda avançar més per les mateixes raons.

La decisió del jutge arriba després que la defensa de la filla del rei d'Espanya li hagi comunicat per escrit que no presentarien cap recurs en contra de la citació de la infanta. Si l'haguessin presentat, és probable que els tres jutges de l'Audiència de Palma que havien de prendre la decisió final l'haguessin confirmat i això hauria deixat Cristina de Borbó en una situació força pitjor. Hauria quedat clar que no només un, sinó quatre jutges veuen indicis criminals en contra seva.

Allò que queda ara per saber ara és com serà la declaració de la infanta Cristina. O sigui: si entrarà als jutjats com tots els altres imputats, deixant el cotxe particular a l'entrada de l'aparcament de Palma i davallant l'anomenada "rampa de la vergonya", o si tindrà cap mena de tracte especial. En aquest darrer cas, seria una excepció que no s'ha concedit a cap altre imputat dels casos Nóos o Palma Arena, però es podrien esgrimir motius de seguretat per forçar-la.


El + vist

El + comentat