Terrasa insisteix que la petició de Castro de continuar no s'adequa a la llei

El president del TSJIB afirma que la normativa és la que fixa les funcions que pot assumir un jutge emèrit i entre aquestes no  figura la de continuar instruint causes per ell obertes

L'endemà de la decisió de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears d'informar en contra de la petició de José Castro per poder continuar la instrucció del Palma Arena com a jutge emèrit, el president del TSJIB, Antoni Terrasa, ha volgut deixar ben clar que el motiu de la denegació és simplement que la sol·licitud de Castro no s'adequa a les condicions i funcions que la llei atorga als jutges emèrits.

Terrasa ha explicat que efectivament en el Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, del qual és titular Castro, està sobrecarregat amb nombroses causes per suposats delictes contra l'administració pública –causes de corrupció– i que si es deixàs que Castro continuàs després del desembre (data de la jubilació), les podria instruir. “El que passa és que la llei no preveu que un jutge (Castro) sigui jutge emèrit i continuï en el seu jutjat”. Aquest és el motiu.

Ha afegit el president del TSJIB que la Llei orgànica del poder judicial i el reglament de la carrera judicial “just consideren  que la figura de l'emèrit com a membre d'un tribunal, no com a jutge d'instrucció per concloure instruccions iniciades”. Ha insistit Terrasa que és aquesta regulació la que fixa les condicions sobre les funcions que pot assumir el jutge emèrit, entre les quals no figuren la que demana Castro.

Ara, l'informe desfavorable del TSJIB s'ha d'elevar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que serà el que finalment decidirà si Castro pot continuar amb el Palma-Arena, com a jutge emèrit, després de la jubilació.

Castro vol saber com abans millor si pot continuar o no simplement per accelerar les peces que considera pot deixar més fàcilment tancades. Aquest dijous s'ha mostrat molt tranquil amb la resolució del TSJIB i ha assegurat que l'entenia perfectament i que s'ajustava a allò que diu la llei. “És perfectament legal”, ha afegit el jutge. Castro ha vingut a dir que ho havia de provar, que se sentia obligat a sol·licitar poder tancar la feina en marxa.