CAS NÓOS

La venda del palauet dels ducs es complica després que Hisenda n'exigeixi el 3%

Castro confirma que la infanta i Urdangarin han d'abonar al jutjat com a mínim 2,3 milions i ara haurà de decidir si hi suma els 208.000 que reclama Hisenda

 

La venda del palauet de Pedralbes dels ducs de Palma pareix que es pot convertir en el negoci de na peix frit per a ells i, el que és més important, per al Jutjat d'Instrucció número tres de Palma, que els exigeix cobrir amb part de l'import que puguin obtenir, inicialment 6,9 milions d'euros, les fiances de responsabilitat civil de les quals han de respondre tant la infanta Cristina com Iñaki Urdangarin pel cas Nóos.

L'operació està aparaulada –hi ha un precontracte signat– i la venda s'hauria de materialitzar el proper 17 de març per un import de 6,9 milions, 300.000 dels quals ja han estat avançats pel comprador. Perquè es pugui dur a bon port la compravenda, és imprescindible que el jutge José Castro l'autoritzi i aixequi l'embargament de la meitat de la finca que es va decretar en el seu moment per la primera fiança imposada a Urdangarin. Els ducs feren uns comptes que presentaren a Castro i en els quals els quedava en net 1,6 milions per lliurar al jutjat, després de restar la hipoteca de 4,4 milions que tenen amb Caixabanc i altres pagaments, com ara un deute d'Urdangarin amb Hisenda de 253.705 euros. Castro digué que endavant amb la venda, que els hi donava el vistiplau, però va corregir el càlcul dels ducs de Palma i va afirmar que el deute amb Hisenda queda per darrere de les fiances imposades pel jutjat: de 13,6 milions a Urdangarin i de 2,7 milions a la infanta Cristina.

Castro confirma les seves condicions

Aquest mateix dimarts, Castro ha desestimat el recurs que havia plantejat el duc contra aquestes condicions i les ha confirmades. Si volen vendre, haurà de ser com diu Castro, excepte que es presenti recurs davant l'Audiència i aquesta resolgui en un sentit contrari. El jutge exigeix el lliurament de 2,3 milions al jutjat, 700.000 euros més del que els ducs volien aportar inicialment, tot i que en el recurs l'espòs de la infanta Cristina acceptava la xifra de 2,1 milions i reclamava únicament poder destinar-ne 253.000 al deute amb Hisenda.

Si la situació ja era complicada per als ducs –perquè la venda està pendent que se solucioni tot l'embull judicial de les fiances i la finca quedi lliure d'embargament–, ara Hisenda ho ha vingut a posar encara més costa per amunt, de manera que si s'ha d'atendre el seu requeriment, potser no quedi coberta la quantitat mínima exigida per Castro per cobrir les fiances.

L'Advocacia de l'Estat, en nom d'Hisenda, ha sol·licitat a Castro que exigeixi a la infanta Cristina i al seu marit que acreditin la retenció d'un 3% de la quantia que obtinguin amb la venda del xalet de Pedralbes per no ser residents a Espanya, un total de 208.500 euros.

Castro ja ha traslladat aquesta petició per part de l'Agència Tributària a les parts personades en el cas Nóos i els concedeix tres dies perquè al·leguin el que considerin convenient, abans de prendre una decisió respecte de la qüestió.

En l'escrit, l'Advocacia de l'Estat detalla que s'ha d'aplicar a la venda de l'habitatge de la infanta i Urdangarin una retenció per l'adquisició de béns immobles perquè són "no residents sense establiment permanent".

Segons argumenta l'Advocacia de l'Estat, la Llei de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques considera no residents els que estiguin més de 183 dies a l'any vivint fora d'Espanya (comptant també les sortides esporàdiques) o bé que no tinguin a Espanya el nucli principal de les seves activitats o interessos econòmics.

L'Advocacia de l'Estat detalla que la meritació d'aquest impost s'ha de fer en la data en què s'efectuï la transmissió i l'ingrés de l'esmentat 3% en el termini d'un mes a partir de l'operació. Un 3% d'aquest preu implicaria que la retenció és de 208.500 euros.

 

El + vist

El + comentat