Balears 30/04/2015

Tots els partits llevat de PP, C's i UPyD subscriuen el decàleg per la llengua de l'OCB

Partits d'àmbit municipal també subscriuen el compromís de retornar al català l'estatus perdut aquesta legislatura

M. Pinya
2 min
El candidat socialista al Consell signant el decàleg de l'OCB. ISAAC BUJ

PalmaEl primer a fer públic el compromís amb el decàleg per la llengua que ha elaborat l'Obra Cultural Balear per retornar al català l'estatus perdut durant aquesta legislatura fou el PSIB-PSOE. L'han seguit MÉS per Mallorca, El Pi, Podem Mallorca i Guanyem Mallorca, ha informat avui l'entitat.

Més enllà de l'àmbit autonòmic i insular, també subscriuen el compromís de mesures concretes a impulsar durant els propers quatre anys en diferents àmbits partits municipals com Junts Avançam de Pollença, Unió per Binissalem, Gent per Sineu, el Grup Independent de Valldemossa, La Valldemossa que Volem, els Independents de Puigpunyent i Galilea i Endavant Lloret.

“És un decàleg de mínims”, assegurà el president de l'OCB, Jaume Mateu, el dia que Francina Armengol i Francesc Miralles rubricaren el document, i donà a entendre que tots els partits polítics l'haurien de poder subscriure per revertir les polítiques lingüístiques de Bauzá durant aquesta legislatura. “S'ha marginat [el català] a l'administració, ho han intentat a l'educació i també ho han volgut fer als mitjans de comunicació; els tres pilars que des d'allò públic han de garantir l'ús del català”, afegí.

El contingut del decàleg és el següent:

El partit polític (o agrupació d'electors) ______________________________ ____, que es presenta a les eleccions del maig del 2015, després d'haver reflexionat sobre els temes de llengua i cultura amb vista a la legislatura 2015-2019, entenem que necessiten restitució, foment i impuls, i per això ens comprometem a:

1. Garantir que els alumnes de les Illes Balears, en acabar els estudis obligatoris, siguin plenament competents en llengua catalana.

2. Garantir que tots els empleats públics puguin atendre els ciutadans en la llengua pròpia del país.

3. Donar exemple recuperant el compromís d'expressar-nos en llengua catalana sempre que actuem com a càrrecs públics, i a demanar-hi els serveis als proveïdors de les institucions que gestionem.

4. Posar els mitjans de comunicació públics i els espais de què disposin les institucions per compensar lingüísticament l'oferta que reben els ciutadans i assegurar la recepció de totes les emissions en llengua catalana.

5. Establir mesures per elevar el nivell de formació de la població adulta i facilitar a les persones nouvingudes l'aprenentatge de la llengua catalana.

6. Establir ajudes a la publicació i edició en llengua catalana tant en paper, com en mitjans tecnològics o a la retolació.

7. Protegir els ciutadans de les Illes Balears perquè puguin expressar-se en la llengua pròpia sense haver de patir cap tipus de discriminació.

8. Donar suport a la cultura pròpia tradicional perquè constitueix l'ànima del nostre poble i ens distingeix i ens anivella amb la resta de pobles del món.

9. Donar suport a la creació a partir de la nostra cultura, perquè els nostres creadors són els que ens llauren el futur, i coordinar-ne la difusió amb les altres institucions de terres de parla catalana.

10. Finalment ens comprometem que, en el cas que els recursos necessaris siguin mals de trobar en el pressupost disponible, reivindicarem sense descans i fermament els doblers dels nostres imposts que l'Estat ens plany.

stats