Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Els jutges certifiquen que el Consell de Menorca haurà de pagar Cesgarden

L’Audiència desestima el darrer intent de l’administració insular d’evitar l’abonament de 29 milions d’euros d’indemnització i carrega contra la inacció de la institució durant el procés judicial previ

El Consell de Menorca haurà de pagar definitivament la indemnització milionària pel cas Cesgarden. El darrer recurs judicial de què disposava ha acabat sense èxit. L’Audiència de Palma ha desestimat el recurs que havia interposat la Fiscalia Anticorrupció, després que abans els tribunals ja haguessin desestimat la querella que havia interposat el mateix organisme dient que durant la instrucció del cas va haver-hi una estafa processal per part de qui ha de rebre la indemnització.

Així, els tribunals tornen a concloure que qui va demanar la indemnització, la societat Siteme, no va enganar qui va instruir el cas en primera instància, tal com pretenia demostrar el Consell i també la Fiscalia Anticorrupció. La interlocutòria de l’Audiència diu clarament que “la Sala va disposar de totes les dades per resoldre el cas, que són les mateixes que ara es posen sobre la taula”. Els jutges també recorden que el Consell, davant la sospita que en el seu moment es va originar sobre aquest fet, no va actuar jurídicament quan ho hauria d’haver fet. De fet, la interlocutòria carrega contra l’Administració insular quan diu que “el problema no és en cap cas l’engany, perquè no va existir, sinó que el Consell no va plantejar, en el moment processal oportú, una sèrie de qüestions que ara defensa”.

La interlocutòria, bastant dura amb l’estratègia jurídica que en el seu dia seguí el Consell de la mà de l’advocat Luciano Parejo, afegeix que “en realitat sembla que es vol disfressar d’engany allò que ha estat una falta de planejament de les conclusions a les quals ara es vol arribar; és a dir, es tracta no que el Tribunal fos enganat, sinó que el Consell s’oblidà de plantejar la qüestió referida a la legitimació de Siteme quan tingué oportunitat de fer-ho i ara, instrumentalitzant la via penal, intenta refer aquest error”.

Cercant responsabilitats

La consellera d’Ordenació del Territori, Marta Vidal, recorda que “aquesta és la cinquena instància judicial que recorda que l’anterior equip de govern va actuar malament durant la instrucció. Nosaltres hem fet allò que ens exigeix la nostra responsabilitat”. Vidal entén que amb la via judicial acabada, no està finalitzada la feina de depuració de responsabilitats per aquest cas. “Des del minut zero vam dir que treballaríem perquè se sabés què va passar, i en això estam fent feina. Hem demanat responsabilitats polítiques des del primer moment, i per ara només s’hi han pronunciat les instàncies judicials”.

Aquesta decisió judicial suposa el tancament definitiu d’aquesta via judicial, ja que no hi ha recurs possible per intentar refer aquesta decisió; és a dir, el Consell haurà de seguir amb el pla de pagaments a l’empresa mallorquina, a qui haurà d’abonar 29 milions d’euros. L’any 2015, ja en pagarà 1,5 milions.

 

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT