El jutge Moreno arxiva la investigació sobre els vols de la CIA a Palma

El jutge pren aquesta decisió en no poder identificar els tripulants i després de considerar acreditada l'escala a Palma de la tripulació del vol de la CIA que transportà un alemany d'origen sirià que va declarar haver patit tortures

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha arxivat la investigació que va obrir el 2006 sobre l'escala que va fer a Palma, el 22 de gener de 2004, un avió de la CIA amb un presumpte terrorista (Khaled El Masri), en no aconseguir identificar els tripulants d'aquest vol.

El magistrat ha adoptat aquesta decisió a petició de la Fiscalia en un acte en què, en decretar l'arxiu provisional, demana que es tracti de localitzar als dotze tripulants d'aquest vol que, segons Moreno, anaven identificats amb passaports falsos.

Segons el jutge, després de les investigacions realitzades "apareix indiciàriament acreditat que la tripulació del vol de la CIA que transporta Khaled el-Masri, ciutadà alemany d'origen sirià que va declarar haver patit tortures, va fer escala a Palma, i que la identitat real d'els tripulants d'aquest vol va ser emmascarada amb documentació 'ad hoc'".

Per això, afegeix, no consta que les veritables persones que anaven en aquest vol, "tinguessin autorització de les autoritats espanyoles per operar a Espanya amb aquestes identitats suposades".

Tot i que "per a la identificació real d'aquests membres de la tripulació es van practicar diligències a través de diferents vies", totes elles "van resultar infructuoses", destaca el jutge.

En el mateix acte en què decreta l'arxiu, Moreno es nega a imputar, tal com li va demanar l'acusació, a quatre exalts càrrecs de Defensa, Exteriors i Presidència d'haver permès aquesta escala: Miguel Aguirre de Càrcer (director general de Política exterior per a Amèrica del Nord), Javier Jiménez-Ugarte (secretari general de Política de Defensa), Miguel Nadal (secretari d'estat de Política exterior) i Ramón Gil-Casares (director del Gabinet de Política exterior de Presidència del Govern).

La manca d'indicis suficients contra aquests exalts càrrecs i la impossibilitat d'identificar els tripulants, impedeix continuar "el procediment contra persones concretes", pel que ha optat per decretar el sobreseïment provisional d'aquesta causa.

A l'octubre de 2006, Moreno va prendre declaració com a testimoni a El Masri, presumptament segrestat al desembre de 2003 en un avió de la CIA que va fer escala a Palma, i que va relatar que va ser alliberat després d'estar cinc mesos retingut, durant els quals va dir que havia patit tortures.

La Fiscalia va sol·licitar la seva declaració davant la "coincidència de dates" entre el seu relat i l'escala a Palma del vol Alger-Palma-Skopje (Macedònia), realitzat per un Boeing 737 el 22 de gener de 2004 i que és el mateix avió que va ser suposadament utilitzat per traslladar el detingut fins a Kabul dos dies després.

  • Etiquetes

Més continguts de

El + vist

El + comentat