COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

El Govern Matas va pagar 360.000€ a dues consultores per preparar el concurs de Son Espases

També va haver d'indemnitzar amb 1,2 milions Dragados per descartar la reforma de Son Dureta

La Unió Temporal d'Empreses formada per les societats Bearingpoint Bussines Consulting España i J&A Garrigues va cobrar 360.000 euros per assessorar la Conselleria de Salut l'any 2004 en la redacció del concurs d'adjudicació de l'hospital de Son Espases. Això s'ha conegut ara arran de la informació tramesa pel Govern al Parlament, en el marc de la comissió d'investigació de Son Espases.

Aquesta informació apunta que les dues consultores guanyaren un concurs públic i foren les adjudicatàries d'un contracte d'assessoria i assistència per al projecte del nou hospital de referència. Segons la diputada de MÉS, Fina Santiago, les consultores cobraren 358.800 euros per assessorar l'Executiu en la redacció dels plecs de condicions que havia de tenir el concurs d'adjudicació de l'hospital.

Aquest polèmic concurs va acabar adjudicant l'any 2006, per 635 milions d'euros, la construcció de l'hospital i la concessió dels serveis no assistencials durant 29 anys. La guanyadora del concurs va ser la UTE liderada per Dragados després que s'aturàs el procés de contractació just en el moment que s'havia d'adjudicar a una UTE liderada per OHL. L'adjudicació a OHL, que finalment no es va produir, estava avalada pels informes de la consultora Global PM, que costaren 30.000 euros i que finalment no foren tinguts en compte per la mesa de contractació. En lloc de seguir aquest camí, es va optar primer per demanar un informe al Consell Consultiu i, després, per demanar-ne també als col·legis d'Enginyers i d'Economistes, que canviaren els criteris per valorar els barems i provocaren un canvi en l'adjudicatari.

No és tampoc la primera vegada que en les sessions de la comissió d'investigació es coneixen costos del procés de Son Espases que fins ara havien passat desapercebuts. Un d'aquests es va donar a conèixer aquesta setmana, quan el responsable de l'àrea de construcció de Dragados a Balears quan es va fer Son Espases, Juan Antonio Esteban, va recordar que, a més d'adjudicar-se l'hospital de Son Espases, Dragados s'havia adjudicat abans un primer projecte de reforma de Son Dureta. El responsable va admetre al Parlament que el Govern del PP els va haver d'indemnitzar amb 1,2 milions d'euros quan va descartar la reforma de Son Dureta que ja s'havia adjudicat.

Aquest divendres, el torn de Calvo

Les compareixences davant la comissió d'investigació continuen aquest divendres precisament amb la de la persona que firma l'acord d'adjudicació del contracte de consultoria i assistència amb les dues consultores, Antònia Estarellas, que en aquell moment era la secretària general de la Conselleria de Salut i que ara és directora general de Cooperació i Immigració. A més d'ella, però, estan citats a comparèixer l'exbatlessa socialista de Palma, Aina Calvo, i el seu tinent de batle, Andreu Alcover, com també l'exdirector insular de Carreteres Ernesto Santamaria.