COMISSIÓ DE SON ESPASES

Els promotors neguen informació privilegiada i Ramonell admet que féu d'assessor per a Florentino

L'oposició veu indicis que es pagà massa pels terrenys on es va construir l'hospital i el PP considera demostrat que no hi va haver “pilotada”

La primera jornada de declaracions en la comissió d'investigació de Son Espases ha servit per posar sobre la taula tres elements: el primer és que els empresaris que van comprar terrenys a la zona on es va acabar fent l'hospital de referència han negat que haguessin obtingut informació privilegiada; el segon és que s'ha posat en dubte, almenys tímidament, la idoneïtat del preu que va pagar l'Ajuntament de Palma pels terrenys de Son Espases; i el tercer és que l'influent expolític del PP i “amic” de l'expresident Jaume Matas, Joan Antoni Ramonell, ha reconegut que va assessorar Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), el grup que presideix Florentino Pérez i del qual forma part la principal empresa que després s'acabà adjudicant l'hospital.

La comissió d'investigació s'ha constituït al Parlament després de la investigació oberta per la Fiscalia Anticorrupció arran de la confessió de l'exconsellera de Salut del PP, Aina Castillo, que va declarar una suposada manipulació en el concurs d'adjudicació de l'hospital de Son Espases instada, suposadament, pel llavors president Jaume Matas (PP). De moment, en la primera jornada de declaracions no s'ha tocat aquest punt i les compareixences s'han centrat en la compra de solars que es produïren als voltants del lloc on es va acabar ubicant l'hospital. Totes han anat en la mateixa direcció, a negar l'existencia d'un suposat sopar de l'expresident Matas amb empresaris mallorquins, l'abril de 2002, en el qual aquest els hauria informat que pensava fer un nou hospital a Son Espases si guanyava les autonòmiques de 2003, com va acabar passant.

Tant el promotor Fausto Ferrero com l'empresari de l'oci Bartolomé Cursach, que van comprar terrenys a prop de Son Espases, han negat que haguessin rebut informació privilegiada i que participassin en aquest suposat sopar. També ha negat l'assistència al sopar l'exbatle de Montuïri Joan Antoni Ramonell. L'expolític del PP, que s'ha declarat “amic” de Matas, ha revelat, però, que va treballar com a “assessor” de FCC. No ha aclarit quin tipus d'assessoria hi va fer, però sí que ha recordat que cobrava uns 2.500 euros al mes. Ha apuntat que va començar a assessorar el grup de Florentino Pérez l'any 2003 i que ho hauria fet dos o tres anys. El 2006, una empresa del grup FCC, Dragados, es va adjudicar el polèmic concurs de Son Espases, l'obra pública més important que s'ha fet a les Balears. Ramonell, però, ha apuntat que mentre va treballar per a FCC, “de Son Espases no en va sentir a parlar”.

Mentre el PP ha intentat posar de manifest que no hi va haver cap “pilotada” ni informació privilegiada en el procés d'ubicació de l'hospital, l'oposició ha aprofitat la compareixença de Fausto Ferrero per intentar evidenciar que el preu pagat per l'Ajuntament de Palma pels terrenys de Son Espases, 7,2 milions d'euros, fou excessiu. L'empresari, que fou indultat pel govern Rajoy després de ser condemnat per frau fiscal, ha apuntat que si li donassin 400.000 euros vendria els 80.000 metres quadrats de terreny que té a la zona. I el socialista Toni Diéguez ho ha aprofitat per comparar els dos preus: els 5 euros per metre quadrat que Ferrero considerava raonables per la seva finca i els 27 euros per metre quadrats pagats per Son Espases. L'empresari, a preguntes de la diputada de MÉS, Fina Santiago, ha acabat apuntant que la finca de Son Espases estava “un poc sobrevalorada”.

Santiago també ha denunciat després de la compareixença de Cursach que aquest no ha dit la veritat en la comissió perquè ha negat que compartís la propietat de la finca de Son Cabrer, annexa a Son Espases, amb Joan Tolo Seguí. Segons ella, la documentació del Registre de la Propietat posa de manifest que Cursach i Seguí compartien, com a mínim parcialment, aquesta propietat. La diputada ha considerat molt greu aquest fet i ha recordat que s'ha advertit els compareixents que si no diuen la veritat poden incórrer en un delicte.

Les compareixences de la comissió de Son Espases continuen avui amb la presència de l'exbatlessa de Palma Catalina Cirer (PP) i de l'extinent de batle i exresponsable d'Urbanisme de Palma, Javier Rodrigo de Santos (PP), i el dubte de si podran comparèixer els dos exconsellers insulars d'UM, Miquel Nadal i Tomeu Vicens, que compleixen condemna a la presó de Palma.

El + vist

El + comentat