LA PROPOSTA CULTURAL

Aniversaris, documentals, música i art

I vosaltres, què recomanau? Explicau-nos els actes interessants que es fan avui o els propers dies a info@arabalears.cat

Orquestra Simfònica de Balears
Palma / 20 h

Comença la nova Temporada de Concerts de la Simfònica, que enguany compleix 25 anys. En l'estrena, actua avui dijous 25 la 'cantaora' Ginesa Ortega, que interpretarà 'El amor brujo' de Falla, entre d'altres peces. La direcció serà a càrrec de Pablo Mielgo. Preu: 28-32 €.

Música
Jazz Voyeur (Palma) / 21.15 h

Doble concert, i de franc, al Jazz Voyeur de la Llonja aquest dijous 25. Hi actuen Noah Newville (cantant, guitarrista i compositora) i Valentinos.

Fira Illescena: '¡Y lo que no noós cuentan, chica! '
Teatre Xesc Forteza (Palma) / 21.30 h

Enguany, per primer pic Palma acollirà una Fira d'Arts Escèniques, Illescena, organitzada per l'Associació d'Arts Escèniques de les Illes Balears. L'esdeveniment durarà quatre dies i tindrà lloc en diferents espais. Anit, Diabéticas Aceleradas estrena nova comèdia. Preu: 10 € els adults / 5€ els menors de 12 anys.

Inauguració exposició
Igallery (c/ Colom 7, 1. Palma) / 19 h

Inauguració de l'exposició del belga Stefan Annerel aquest dijous 25. L'artista proposa una mena de joc en què fa que l'espectador de la seva obra, en fixar la mirada en un objecte, el desfiguri per mostrar una altra realitat.

Acte commemoratiu del XXV aniversari de l'EMSP
Llatzeret (Maó) / 19 h

Presentació del llibre 'XXV aniversari de l'Escola de Salut Pública de Menorca', a càrrec de Joan Carles March i Marisa Rebagliato Ruso. Concretament, s'hi presenta el volum I de la 'Miscel·lània d'homenatge a Josep M. Vidal' a càrrec de Josep Massot i Muntaner. L'esdeveniment inclou el concert 'El lied: un pont entre cultures'

Projecció solidària del documental 'IB-Z'
Espai Cultural Can Ventosa (Eivissa) / 20 i 22 h

Dijous 25 podeu anar a veure aquest documental, creat i dirigit per José Ignacio Ricarte. La interpretació és a càrrec de més de cent actors eivissencs i grups de teatre dels instituts El Algarb i Sa Colomina, i del col·legi Can Cantó. El documental parteix d'una hipotètica pandèmia zombi, després de la qual els supervivents que queden a Eivissa han d'explicar allò que va ocórrer, com s'organitzaren per sobreviure i què esperen del futur. Reflecteix una Eivissa d'hivern, treta de context; també denota com s'hauria de tenir cura de l'illa. La projecció és a càrrec de l'ONG Vía abierta con Nepal.

'EMBUDO - S' de Rafa Forteza. Exposició
Louis 21 (Palma) / de 10.30 h a 14 h / Fins al 15 de novembre

Les obres de Rafa Forteza (Palma, 1955) ja fan part d'alguns dels museus internacionals més importants del món com el MoMA de Nova York, l'MNCARS de Madrid, el Centre Pompidou de París... I l'any que ve està previst que el Museu Es Baluard li dediqui una retrospectiva. De moment ara es poden veure els seus nous treballs a l'exposició 'EMBUDO-S' a la Louis 21 de Palma, en concret quatre quadres i dues escultures. La mostra estarà oberta al públic de dimarts a dissabtes. 

'Eines i feines de camp'. Exposició
Convent de Sant Diego - Centre de Cultura d'Alaior (Menorca) / de 10 a 13.30 h i de 17.30 a 21 h / Fins al 30 de setembre

L'exposició 'Eines i feines de camp', organitzada per l'Ajuntament d'Alaior, presenta un recorregut per les feines i les eines del camp. Secularment, Menorca ha estat una terra de pagesos i hortolans. Algun historiador ha dit que tan bon punt remuntam dues o tres generacions (a vegades no tant), de seguida hi apareix el camperol. La pagesia i els sistemes d'explotació de la terra són a la base mateixa de la identitat social menorquina: en la llengua, els costums, la cultura popular, les arrels del model econòmic, els oficis, l'organització administrativa i municipal, la toponímia, etc. La Menorca profunda és rural; i amb la condició rural, tota la resta se'n desprèn. De tot plegat, l'exposició en vol ser mostra i elogi.

'Heinz Vontin. Fotografies'
Museu Puget (Eivissa) / Fins al 31 d'octubre

A mitjan 2005, i amb la finalitat de cercar il·lustracions per a l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera, l'administrativa que aleshores es trobava destinada a l'oficina, Chus Adamuz, va trobar a internet unes magnífiques fotografies de Sant Antoni de Portmany i de la ciutat d'Eivissa que semblaven dels anys cinquanta del segle passat. Eren d'un fins aleshores desconegut personatge alemany, Heinz Vontin, que viatjà a Eivissa l'estiu de 1955. Una de les característiques destacades del treball de Vontin és que ha volgut interpretar la vida del carrer i sempre les persones hi han tingut una gran importància. Aquesta valoració de les figures humanes passejant, de tertúlia, feinejant, al·lots jugant, esperant el correu, etc. va fer que cinquanta anys després s'intentàs identificar el major nombre possible d'aquells anònims eivissencs que eren els protagonistes de l'objectiu de Vontin.


El + vist

El + comentat