CONFLICTE EDUCATIU
Portada 23/09/2015

Educació convoca per dimecres la signatura de l'acord i l'Assemblea l'acusa d'immobilisme

Els Docents titllen de “kafkià” que FE-CCOO desconvoqui la vaga i plantegi mobilitzacions per la carrera professional

Mercè Pinya
3 min
L'Assemblea de Docents ha fet una roda de premsa aquest dimecres davant el Parlament. ISAAC BUJ

PalmaLa Conselleria d'Educació ha convocat els comitès de vaga per al proper dimecres 30 de setembre a una reunió extraordinària per ratificar o no l'acord de reversió de retallades en tres exercicis pressupostaris i que suposaria 'de facto' la desconvocatòria de la vaga. La reunió està prevista per a les 16 h i es deixa per a dues hores més tard la signatura de l'acord. De moment ja està clar que FE-CCOO el signarà i s'està a l'espera que l'STEI ho confirmi, després que la seva executiva s'ha manifestat favorable a fer-ho i s'està pendent del que digui l'afiliació.

L'Assemblea de Docents, en canvi, té clar que està molt lluny encara d'una entesa i ha manifestat aquest dimecres el seu “profund desacord” amb el darrer document enviat per Martí March i que ha estat el resultat de les negociacions que s'iniciaren el mes d'agost amb el nou Executiu. Els docents consideren que aquestes negociacions han estat “carregades de poca transparència” i que les reunions han estat “poc dinàmiques i resolutives”, en paraules d'un dels portaveus, Guillem Barceló.

Titllen l'acord que s'ha de ratificar la setmana que ve de “lesiu” per als treballadors de l'ensenyament i consideren “preocupant” que els sindicats no l'hi considerin. “No ens preocupa la vaga, ara mateix no és prioritària; la importància del moment és la negociació”, ha dit Iñaki Aicart. A la vegada, ha apuntat que la Conselleria “encara és a temps de rectificar”. Asseguren haver estat víctimes d'un “teatre maniqueu” en què se'ls ha col·locat en el “paper dels dolents”, ha afegit Aicart.

Insisteixen en les “contradiccions” que han detectat en els documents remesos als comitès de vaga durant tot el procés per part de la Conselleria de Martí March. Després d'haver fet una anàlisi comparativa de tres dels quatre documents, conclouen que en alguns punts hi ha hagut retrocessos respecte de la primera oferta feta pel Govern. “Ens ajuda a veure com hi ha hagut una posició immòbil per part de la Conselleria en tots els temes relacionats amb el decret de mesures urgents 5/2012” aprovat per Bauzá.

Consideren que l'acord que els sindicats són proclius a signar “prorroga incomprensiblement” les retallades que contemplava el decret de mesures urgents de 2012. Concretament, pel que fa a FE-CCOO, Guillem Barceló ha titllat de “situació kafkiana” que el sindicat “plantegi mobilitzacions per a la [congelació] de la carrera professional” en l'àmbit de la sanitat i dels serveis generals i “en canvi, signi aquest acord”, ha dit, mentre que ha afegit que ells no volen “donar lliçons de coherència a ningú”.

És evident que la posició respecte d'aquest acord ha suposat una ruptura clara entre l'Assemblea i, com a mínim, FE-CCOO. “Quan no hi ha unes millores bones, hi ha algun altre tipus d'interès darrere. No em demanin quin”, ha dit Iñaki Aicart en referència als sindicats.

Asseguren que no els preocupa quedar-se sols sense signar l'acord. “No tenim cadires, no tenim expectatives perquè l'assemblea ens serveixi com a plataforma”, ha apuntat Barceló, en referència a les crítiques que ha rebut el col·lectiu davant la possibilitat de perdre protagonisme si la vaga es desconvoca. “La nostra prioritat és que hi hagi unes mesures que satisfacin” el col·lectiu, ha afegit.

Ràtios

Entre les contradiccions que asseguren haver trobat en els diferents documents resultants de les negociacions, han destacat el de la proposta referent a les ràtios. “La proposta inicial de disminució de les ràtios de la Conselleria era més valenta, concreta i d'acord amb les nostres aspiracions que el que ha quedat al final”, afirmen apuntant a una “involució” respecte del plantejament inicial. Així, si pel curs 2016-2017 Educació s'hauria compromès a actuar sobre els grups d'educació infantil amb més de 22 alumnes en funció de la disponibilitat pressupostària i a quart d'infantil (3 anys) les ràtios es baixarien a 20 alumnes, asseguren que amb el darrer document aquesta rebaixa de ràtios a tots els nivells d'educació infantil “no estarà garantida fins al curs 2018-2019”.

Per reforçar la necessitat d'actuar sobre aquest cicle, la mestra del CEIP La Soledat de Palma, Marga Pons, ha remarcat que “amb 28 infants a l'aula no donam a l'abast”. Aquesta docent ha insistit en el “despropòsit pedagògic” que és tenir tants infants per classe en una etapa en què es “posen les bases de la vida educativa”. “Aquest curs tenc només 6 famílies que m'entenguin en català o castellà”, ha explicat, per fer veure la dificultat afegida que suposa tenir tants alumnes en determinades zones amb molta immigració i poder oferir un bon servei.

“El fracàs escolar es gesta a infantil”, ha dit. Per tot això ha “convidat oficialment” l'equip de la Conselleria d'Educació a “venir a estar un matí amb nosaltres. Deixau de pensar des d'un despatx i veniu a pensar des d'una aula”, ha dit en referència a l'equip de March.

stats