Balears 11/01/2015

Els càlculs de producció de residus fets pel Consell el 2006 erraren en un 50%

Es preveia una progressió que hauria arribat al milió de tones, però avui se'n produeixen poc més de 500.000

Jaume Perelló
2 min
Residus a Son Reus. / P. BOTA

PalmaLa crisi i el bon comportament dels ciutadans en matèria de gestió dels residus han polvoritzat totes les previsions del Consell de Mallorca en el seu Pla de residus de l'any 2006, que es va redactar amb una progressió completament allunyada de la realitat. Així, per al 2012, el document preveia una producció de fems de més de 800.000 tones, tot i que en realitat "només" se'n generaren 558.000, cosa que suposa una errada de càlcul de més de 250.000 tones.

Aquesta desviació es pot atribuir només parcialment a la recessió econòmica, ja que les errades comencen des del mateix moment de l'aprovació del pla i, per exemple, l'any 2006 –en el qual encara no es pot parlar tècnicament de crisi a Balears i que és la dada d'elaboració del pla que encara és en vigor (fins a l'aprovació definitiva de la revisió aprovada inicialment aquesta setmana)– se'n produïren 669.000 tones, malgrat que s'esperava generar-ne 120.000 més.

El Consell Insular, governat per Unió Mallorquina –amb el suport de l'esquerra a partir de l'any 2007– i pel PP des de 2011, no ha explicat públicament mai els motius reals d'aquesta discrepància tan gran entre la producció real de residus i l'estimada en els seus nombres. El fet, però, és que aquesta progressió, que hauria significat arribar al milió de tones de residus el 2018, quan ara mateix només se'n produeixen la meitat, va ser la base sobre la qual es va decidir l'ampliació de la incineradora de Son Reus amb dos forns més.

Aquella decisió va ser molt criticada per una part de la societat, amb el GOB al capdavant. Aleshores, l'organització ecologista ja va denunciar que els càlculs del Consell "donaven per fet que no hi hauria reciclatge ni cap possibilitat de reduir la generació de residus". Al cap dels anys, el temps ha donat la raó als ecologistes, i ara mateix s'està produint un 50% del volum de residus que figurava en les previsions del pla.

Precisament per aquest motiu, el Consell preveu en la seva revisió del pla el tancament de dos dels quatre forns de cremat que té la planta de Son Reus. El problema principal d'aquest greu error de càlcul és que els ciutadans de Mallorca hauran estat pagant una infraestructura per via de la taxa d'incineració que és de major dimensió que la que realment ha fet falta. I precisament aquí rau el motiu principal de la importació de fems que tanta oposició social està generant. Com el mateix Pla de residus indica, es fonamenta en la intenció de mantenir la producció d'energia elèctrica derivada de la incineració i així recuperar una mica la inversió per no haver d'apujar la taxa.

stats