MEDI AMBIENT

El Consell importarà 82.000 tones més de fems d'Itàlia i Irlanda

El PP mantindrà congelada la taxa de residus i MÉS denuncia la seva política mediambiental i acusa Salom i Soler de "vendre la salut dels ciutadans"

El Consell de Mallorca autoritzarà aquest dijous en la reunió de la comissió informativa la importació de 82.250 tones més de fems –combustible sòlid recuperat, com l'anomena la institució– procedents d'Itàlia i d'Irlanda del Nord. Així mateix, s'aprovarà la congelació de la taxa d'incineració que paguen els ciutadans, que es manté en els 144 euros per tona –131 més IVA–.

La institució insular té previst aprovar dues operacions diferents. La més important suposarà la importació de 58.500 tones de combustibles derivats de residus procedents de la planta NWP Recycling, ubicada a Portadown, a Irlanda del Nord, al Regne Unit. Aquests carregaments arribarien en un any a partir del gener si s'obtenen els permisos per fer-ho. L'operació, segons consta en els informes que s'adjunten a l'acord, s'aprovarà a petició de TIRME, la concessionària de la gestió de residus, que farà un negoci de 1,9 milions d'euros.

El Consell ja havia aprovat anteriorment una autorització per permetre la importació de 30.000 tones de combustible sòlid recuperat procedent de Portadown que, des de mitjan setembre, han arribat a Mallorca en vaixells que descarregaven a Alcúdia.

En la segona operació es tractaria de 23.750 tones de residus procedents de les plantes del Grup Indaver Italia, ubicades a Giugliano i Tufina, a Itàlia. L'arribada d'aquest material es produiria durant nou mesos i suposaria uns ingressos nets per a TIRME de 1,3 milions d'euros, segons els informes del Consell.

La institució, en canvi, ha descartat una altra operació per importar un màxim de 75.000 tones de residus procedents de la planta de SITA UK, a Londres, Anglaterra.

La comissió informativa també té previst aprovar aquest dijous la congelació de la taxa dels fems, que haurà de ser ratificada en el proper ple de la institució. Per mantenir la tarifa pel tractament de residus urbans en 131,34 euros per tona –s'hi ha d'afegir el 10% d'IVA–, el Consell incrementa la taxa fins als 139,55 euros/tona –més IVA– i després en fa una revisió extraordinària que la fa reduir 8,21 euros/tona (més IVA), per la "variació en els costs prefixats per a l'explotació de les distintes instal·lacions".

El portaveu de MÉS al Consell de Mallorca, Joan Font, ha denunciat aquest dimecres la intenció de l'equip de govern de la institució i ha lamentat una vegada més les polítiques mediambientals de la presidenta Maria Salom i de la consellera responsable Cati Soler. "Salom i Soler venen a qualsevol preu la salut dels habitants de Mallorca, com també el nostre paisatge", ha advertit Font.

El + vist

El + comentat