PARTICIPACIÓ
Portada 13/11/2014

El Consell de Mallorca permetrà que els ciutadans puguin fer preguntes en els plens

El PP rebutja convertir el debat de política general en una jornada d'audiència pública

Q. Torres
2 min

PalmaEl Consell de Mallorca permetrà que els ciutadans que ho vulguin puguin fer preguntes als consellers de l'equip de govern en els plens. Les preguntes les podrà fer qualsevol ciutadà i no caldrà que formi part de cap entitat, però les hauran de registrar prèviament per no agafar desprevinguts els interpel·lats. La intenció és que es puguin formular al final de cada ple ordinari i la intenció és que aquest torn obert es pugui implantar aquest mateix mandat, és a dir, abans de les eleccions de maig.

Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller insular de Presidència, Jaume Juan, qui ha apuntat que la mesura es negociarà amb la resta de grups en la comissió de transparència del Consell per aplicar-la en un futur proper. Actualment només es permeten intervencions de ciutadans que formen part d'entitats, que ho sol·liciten prèviament i que poden justificar que la temàtica sobre la qual volen aportar la seva opinió té a veure amb l'àmbit de la seva associació. Poden intervenir tant en els punts que afecten l'acció de govern com en les mocions de contingut polític, però no poden fer preguntes.

Juan ha avançat aquesta intenció de l'equip de govern durant el debat d'una iniciativa de la coalició MÉS que demanava un canvi en el format del debat de política general de la institució insular per convertir-lo en una audiència pública oberta a la ciutadania en general. Juan, en nom del PP, s'ha oposat a aquesta modificació i la moció ha estat rebutjada. El popular s'ha mostrat en contra de canviar el format del debat, l'únic que fan els grups polítics una vegada a l'any, però en canvi ha defensat que els ciutadans puguin intervenir no només una vegada a l'any en un debat, sinó en cada ple fent preguntes. Els socialistes, que s'hi han abstingut, s'han mostrat a favor de la proposta de MÉS, però han plantejat que el nou debat no hauria de substituir l'actual, sinó complementar-lo.

La proposta de MÉS, defensada pel conseller Miquel Ensenyat, plantejava que el debat anual entre els grups es convertís en una jornada d'audiència pública, oberta a la participació de la ciutadania en general, en la qual els consellers de la institució poguessin comparèixer per explicar les línies de treball, donar compte de la feina feta i resoldre els dubtes que els ciutadans puguin tenir en relació a l'activitat de la institució. Ensenyat ha defensat que no plantejava suprimir l'actual debat, sinó canviar-lo per obrir-lo a la participació ciutadana perquè els responsables polítics coneguin de primera mà les inquietuds de la ciutadania. A més, proposava que no es faci com fins ara durant un dia laborable i que es desenvolupi en un espai amb capacitat d'acollir públic.

stats