GESTIÓ PÚBLICA

El Govern defensa que el Consell de Mallorca rep 33 milions més amb el nou finançament

L'oposició, en canvi, denuncia que la nova llei consolida les retallades aplicades fins ara en les aportacions de l'Executiu a les institucions insulars

El Govern balear defensa que la nova Llei de finançament dels consells insulars, que aplica a partir de 2015 un nou sistema de finançament, suposarà una major dotació per als ens insulars. I apunta que el Consell de Mallorca serà el més beneficiat per aquest nou model, perquè el seu finançament s'incrementa enguany amb 33 milions d'euros.

Segons el conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí, amb el nou model el Consell de Mallorca passarà a percebre enguany 180,5 milions d'euros, 33 milions més que abans; el de Menorca, 33,1 milions, 1,8 milions més que l'any passat; el d'Eivissa, 36,6 milions, 4,5 milions més que fins ara; i el de Formentera, 4,6 milions, 196.000 euros més. En total, 254,8 milions a disposició de les institucions insulars per a enguany

Així ho apunta en una resposta parlamentària a preguntes de la diputada socialista de Menorca Joana Barceló. En l'escrit, però, Marí deixa clar que el còmput no inclou altres transferències o convenis realitzats pel Govern amb els diferents consells. A la xifra de finançament global dels consells, que és de 254,8 milions d'euros, s'hi haurà d'afegir el pagament del deute pendent del Govern amb les institucions insulars, que el conseller Marí es va comprometre a saldar abans de les eleccions de maig. Segons apuntà el conseller al Parlament a finals de l'any passat, el Govern devia als consells 177 milions d'euros. La xifra contrasta amb la que va donar també a finals de 2014 el Consell de Mallorca, que reclamava un deute de l'Executiu d'uns 200 milions d'euros.

Tot i que el Govern defensa una millora del finançament insular, els grups de l'oposició han denunciat de manera reiterada que, amb la nova Llei de finançament, els consells pateixen en realitat una retallada de recursos d'uns 40 milions d'euros, i han criticat que s'hagi agafat com a base un període en el qual s'han executat fortes retallades en les transferències als consells i, per tant, malgrat que pugui suposar una millora a curt termini, no ho és si es mira cap enrere. Posen com a exemple que el Govern ha augmentat el seu pressupost els darrers anys, mentre que els consells l'han hagut de reduir. Així mateix, han criticat que no s'hi hagin incorporat compromisos anteriors, com el de les bestretes que es donaven als consells, o que s'emprin criteris de repartiment que consideren poc transparents i objectius.

El + vist

El + comentat