CORRUPCIÓ

Anticorrupció es querellarà contra l'excap d'administració d'Emaya

La Fiscalia disposa des de fa mesos de la informació, remesa també per l'equip de Mateu Isern

Mentre la Fiscalia Anticorrupció estudia les possibles irregularitats d'Emaya en el sistema de recollida pneumàtica, un altre cas, també remès pel batle actual, Mateu Isern, ja és a punt d'entrar als jutjats. La Fiscalia Anticorrupció es querellarà contra l'excap d'administració de l'empresa pública perquè va participar en l'adjudicació de diferents serveis a empreses en les quals sembla que tenia interessos particulars.

Anticorrupció sospita que l'exalt càrrec d'Emaya, que ja va ser acomiadat l'any passat, tenia presumptament interessos en empreses adjudicatàries de serveis com l'ensobrament de factures o el precintament de comptadors. Aquest treballador va ser expulsat després d'un expedient disciplinari l'any 2013 , però Mateu Isern va considerar que, a més de la resolució laboral, calia una investigació judicial, perquè s'havien estat adjudicant serveis a diferents empreses i l'aleshores cap d'administració, que participava en els processos de contractació, tenia interessos personals en una o dues empreses.

Emaya va fer arribar a Anticorrupció que va tenir coneixement de la relació del se u extreballador amb les e mpreses Balear de Reparto i Ce rtifica. Els darrers anys aquestes empreses han estat adjudicatàries de diferents concursos en què va participar directament l'excap d'Emaya. La direcció de l'empresa pública va qualificar de molt greu la vulneració dels procediments i des de fa mesos aquesta informació és a mans de la Fiscalia Anticorrupció.

D'altra banda, com s'ha sabut els darrers dies, els màxims responsables d'Emaya, amb l'autorització del batle, han fet arribar a Anticorrupció presumptes irregularitats respecte de l'execució per part de l'empresa pública d'un aval de 240.000 euros a favor d'Urbaser l'any 2007. Aquesta operació es va argumentar perquè era l'empresa que "només" feina l'obra no específica i, per tant, no tenia cap relació amb les canalitzacions que duen el fems pel subsòl de la ciutat, que varen ser implantades per Envac, amb la qual es manté un intercanvi de reclamacions.

Aquella decisió es va prendre l'any 2007 i, consegüentment, en principi hauria prescrit, si bé aquest escenari és només una possibilitat, ja que per determinar-ho de manera definitiva cal analitzar altres paràmetres i circumstàncies, que és precisament el que està fent la Fiscalia Anticorrupció.


Reunió amb Rodríguez

La decisió d'Isern i el regidor responsable d'Emaya, Andreu Garau, ha provocat les ires de José María Rodríguez, qui divendres passat va desbarrar contra el batle assegurant que amagava altres casos de corrupció. Rodríguez va arribar a dir que Isern amaga casos d'irregularitats comeses en temps de Calvo, sense concretar quins eren.

El batle de Palma ha anunciat una reunió amb el president de PP de Palma, José María Rodríguez, per aclarir la seva decisió de posar en coneixement de la Fiscalia presumptes irregularitats a Emaya relacionades amb la instal·lació de la recollida pneumàtica, avui aturada, en temps de Fageda i de Rodríguez.

Isern creu que les paraules de Rodríguez responen a un malentès perquè ell no ha denunciat ningú, ni Fageda ni cap altre, sinó que posa uns fets en coneixement del fiscal, i que està segur que si Rodríguez hagués tingut coneixement d'aquest fet o d'altres també els hauria traslladat a la Fiscalia, com sempre ha fet el PP. Ha afegit que Bauzá i el partit en foren informats prèviament.

Isern nega haver ocultat res referit a la legislatura passada, com ha dit Rodríguez, perquè tant l'un com l'altre ho denunciarien si en tinguessin coneixement.

Isern fa una crida a la unitat i a treballar perquè la nova candidata Margalida Durán sigui la pròxima batlessa.