Publicitat
Publicitat

LABORAL

Les cooperatives de les Illes Balears donen feina a més de 2.500 persones

El sector de serveis i el d'ensenyament són els més representatius del cooperativisme balear, amb 39 noves incorporacions els darrers quatre anys

A Balears s'han creat 39 noves cooperatives en els darrers quatre anys amb 161 socis treballadors. Així n'ha informat la Federació de Cooperatives de les Illes Balears, que engloba totes les cooperatives de treball associat (UCTAIB), agràries (antiga Ucabal) i de consum. En conjunt, el cooperativisme està representat per 200 cooperatives que aglutinen més de 2.500 treballadors. El sector serveis i el de l'ensenyament són els més representatius.


La cooperativa, i més en concret la cooperativa de treball associat (que és aquella en la qual diferents persones s'associen per tenir una feina mitjançant la realització d'activitats econòmiques) ha sortit reforçada durant la crisi com a model empresarial de futur. D'una banda, es registra un augment superior al 30% en la creació de noves cooperatives i, per tant de nous llocs de treball, i de l'altra, el descens de l'ocupació en les cooperatives ja existents és inferior en 12 punts percentuals al que es registra en els models d'empresa tradicional. Cal destacar també que un 80% dels llocs de treball que creen les cooperatives són fixos i a temps complet davant un 90% dels contractes temporals i a temps parcial a les empreses tradicionals.


En els darrers quatre anys (2010-2013) s'han creat a les Illes Balears un total de 39 cooperatives de treball associat (55 si hi afegim un altre tipus de cooperatives com les agràries, de consum o de serveis). Aquestes 39 noves cooperatives han donat ocupació directa a 161 socis treballadors.


Tot i aquesta evolució en positiu, les Illes Balears són una de les comunitats autònomes amb menor percentatge de cooperatives i registren un dels índexs més baixos d'ocupació en cooperatives d'Espanya. En el costat contrari, se situen comunitats amb una llarga experiència en el món cooperativista com és el cas del País Basc, Catalunya, Andalusia, València i Múrcia, una comunitat que en els últims anys ha apostat per aquest model econòmic i n'ha registrat un augment considerable. Segons informa la Federació de Cooperatives de les Illes Balears, el Govern balear està elaborant un pla estratègic per donar suport a les cooperatives i fomentar-les com a model de creació d'ocupació estable i de qualitat. La Federació col·labora amb el Govern en la redacció d'aquest pla.


Les Illes Balears acullen aquest dimecres dia 10 de desembre l'acte central del Dia mundial del cooperativisme amb l'assistència del president de les cooperatives de treball associat (COCETA) d'Espanya, Juan Antonio Pedreño.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT