EDITORIAL

El PP ha d'actuar davant l'acusació de corrupció

La confessió del penedit Rodrigo de Santos mereix explicacions i una investigació interna dels populars que encara no s'ha produït

La confessió d'un penedit, l'extinent de batle d'Urbanisme de Palma Javier Rodrigo de Santos, mereix que el PP balear doni explicacions públiques i obri una investigació interna per la gestió que va fer Jaume Matas quan era president del partit i del Govern. De Santos exposa un escenari en el qual es demanaven comissions a tots els constructors que feien obra pública i, fins i tot, a tots els licitadors que optaven a un concurs com el de l'hospital de Son Espases. I deixa entreveure que ho sabien membres del partit, responsables del Govern i, fins i tot, periodistes que ara no es cansen de donar lliçons.

És evident que l'actual president del Govern i del PP balear, José Ramón Bauzá, no és el responsable d'allò que va fer un altre president, però sí que se li pot retreure que no hagi fet res internament per depurar responsabilitats (almenys no es coneix que ho hagi fet) i que mantingui com a militants o, fins i tot, en càrrecs membres del partit que compartiren responsabilitats en aquella època amb Matas.

A Bauzá no se li coneix cap cas de corrupció (ni a ell ni al seu Govern) i és cert que ha actuat, bàsicament de portes enfora, establint un codi ètic que impedeix als imputats anar a llistes. Però no ha impulsat una investigació interna ni ha creat cap tallafocs perquè ara no l'esquitxin actuacions del passat. Ha aportat informació a la Justícia quan aquesta la hi ha demanada, com no podia ser d'altra manera, però això no basta. I no s'hi val a dir que tot era cosa de Jaume Matas, perquè quan allò que s'investiga és un suposat finançament del partit en l'operació de compra i reforma de la seva seu, és la formació la que s'hi veu implicada.

Matas, previsiblement, haurà de tornar a seure davant la Justícia després que el jutge José Castro hagi obert una peça separada per investigar aquest presumpte finançament irregular del PP. I és possible que alguns dels seus col·laboradors també es vegin obligats a fer el mateix. Però el PP balear hauria de ser el primer interessat a defensar el seu nom.