Balears 05/07/2013

El jutge degà de Palma respon a la Casa Reial espanyola que si els casos s'allarguen és per la "clamorosa manca de mitjans"

Francisco Martínez Espinosa espera "que tots els poders siguin conscients d'aquesta situació"

Enric Borràs Abelló
2 min

PalmaEl jutge degà de Palma, Francisco Martínez Espinosa, ha emès un comunicat aquest divendres al migdia que és una clara resposta a les queixes de la Casa Reial perquè la instrucció del cas Nóos duri tant. "Lament profundament els seriosos inconvenients que per a molts ciutadans suposa la tardança en la resposta d'assumptes judicials, l'origen de la qual radica en la clamorosa manca de mitjans amb què ja fa temps els jutges fan la seva feina", afirma Espinosa.

Si bé en el text no parla directament en cap moment del cas Nóos, cal recordar que just ahir fonts de la Casa Reial espanyola varen fer públic que consideren un "martiri" que la instrucció del cas en què consta com a imputat el gendre del rei, Iñaki Urdangarin, faci tant de temps que dura -va començar el 2010-. Segons la Zarzuela, els casos que no són d'"extraordinària complicació" no haurien de passar tant de temps en fase d'instrucció.

En el comunicat, Espinosa hi afegeix sobre la manca de recursos: "Esper que tots els poders siguin conscients d'aquesta situació i que s'adoptin sense tardança les mesures perquè la Justícia espanyola s'equipari en mitjans a la resta de països del nostre entorn, perquè tots els ciutadans, sense diferències, puguin veure satisfet el seu dret a la tutela judicial efectiva en un termini raonable".

El sumari del cas Nóos ja acumula més de 40.000 pàgines i ja hi han declarat més de dues-centes persones, entre testimonis i imputats -entre els quals no es pot comptar la infanta Cristina de Borbó-. La causa és a la recta final, però quan s'hagi enllestit encara trigarà a arribar a judici perquè previsiblement bloquejarà durant devers tres mesos una de les tres sales de l'Audiència de Palma. No es preveu que es jutgi abans de l'any vinent.

stats