PALMA

Cort augmenta una recaptació tributària que "mai no tornarà a ser com abans de la crisi"

L'any passat ingressà un 5,1% més que al 2013, principalment per la construcció, i l'equip de govern sosté que es tracta d'una "millora clara i evident" de l'economia de la ciutat

La recaptació tributària de l'Ajuntament de Palma, a través d'impostos directes i indirectes i taxes, va arribar l'any passat als 254,4 milions d'euros, amb un increment del 5,1% respecte de l'aconseguida el 2013. El tinent de batle d'Economia i Hisenda de Cort, Julio Martínez (PP), ha sostingut que aquestes xifres representen "una millora clara i evident" de l'economia de la ciutat. Això no obstant, el també portaveu de l'equip de govern de Mateu Isern ha admès que les xifres de recaptació encara estan molt lluny de les d'abans de la crisi i per això també ha volgut sentenciar que "els ingressos tributaris de l'Ajuntament mai no tornaran a ser com abans de la crisi".

L'increment de la recaptació total de Cort durant l'any passat s'explica principalment pels tributs relacionats amb el sector de la construcció. L'Ajuntament ingressà 16.543.666,20 euros en concepte de plusvàlues (+31,65%), 6.059.551,78 euros per llicències urbanístiques (+93,99%), 6.786.968,11 euros per l'impost de construccions (+34,05%) i 927,410,91 per l'obertura de nous establiments (+34,05). Eren unes xifres esperades després que l'equip de govern ja hagués anunciat durant l'any passat una forta remuntada del sector de la construcció per l'increment de les llicències concedides a Palma.

Un poc menys del previst

En tot cas, el responsable econòmic de l'Ajuntament ha remarcat que la major recaptació tributària s'ha produït de manera generalitzada en tots els tributs –a excepció de l'IBI (-1,95%), la taxa per ocupació de la via pública amb terrasses (-6,86%) i la taxa per ocupació amb enderrocs (-2,17%)– i sense haver incrementat la pressió fiscal durant l'any passat.  "La recaptació per tributs té una relació directa amb el dinamisme econòmic de la nostra ciutat" , ha tornat a defensar per això Martínez. El regidor també ha admès que la recaptació no arriba a allò que s'havia pressupostat en previsió de la recuperació econòmica, sense concretar-ne el marge, "però gairebé complim, per molt poc".

Tornant als ingressos tributaris que aconseguia Cort abans de la crisi econòmica, Martínez ha dit que les xifres actuals, encara lluny d'aquelles que ha sentenciat que no es tornaran a repetir, són una mostra que "en el futur s'ha de tenir clar que la despesa pública de l'Ajuntament no es pot finançar amb un increment dels impostos". El tinent de batle d'Economia i Hisenda que exerceix de portaveu ha acabat dient sobre això que l'actual equip de govern ha aconseguit la recuperació gràcies a la contenció de la despesa i la pressió fiscal i, de manera partidista, ha dit que promet que això continuarà així "si els ciutadans tornen a donar la confiança a un govern del PP". 

Més afiliació a la Seguretat Social

En la seva valoració de la situació econòmica de la ciutat, Martínez també ha volgut remarcar que "la recuperació econòmica s'està traduint en creació de llocs de treball", ja que l'afiliació a la Seguretat Social va créixer de mitjana un 2,1% el 2014 en comparació amb l'any anterior. "El 2015 serà un any millor que el 2014. Enguany s'ha de consolidar la recuperació", ha pronosticat el portaveu, que ha recordat que al gener es van sumar 28 mesos seguits amb descensos interanuals de l'atur registrat a la ciutat. No obstant això, també ha admès que el que s'ha aconseguit "no és suficient" perquè les taxes d'atur continuen sent molt superiors a les que hi havia abans de la crisi.

El + vist

El + comentat