PALMA

Cort torna als funcionaris un altre 26% de la paga de 2012, però avisa que la resta haurà d'esperar

Els sindicats pressionen per recuperar les retallades patides i el tripartit adverteix que els pressuposts de l'any que ve encara no ho permetran

El tripartit de l'Ajuntament de Palma ha avisat els sindicats, davant les demandes d'aquests, que necessitarà més temps per poder restablir tots els drets salarials i laborals dels funcionaris que han estat retallats els darrers temps. La junta de govern de Cort ha aprovat aquest dimecres el retorn als treballadors municipals d'un altre 26,3% de la paga extraordinària de l'any 2012 que va ser suspesa, com han estat fent altres administracions després de l'autorització de l'executiu central. D'aquesta manera, ja s'haurà reemborsat als funcionaris fins al 50% d'aquesta paga després que el govern anterior del PP en tornàs una primera part el mes de gener.

La nova mesura beneficiarà uns 2.400 treballadors de Cort –personal funcionari, eventual i laboral–, mentre que els de l'EMT i Emaya, les dues grans empreses públiques amb major nombre de nòmines, ja havien recuperat la paga per ordre judicial. L'abonament d'aquesta part es farà en la nòmina del proper mes de desembre.

En tot cas, el tripartit integrat pel PSIB, MÉS i Som ha advertit als representants dels treballadors que els pressuposts municipals de 2016, que es presentaran la setmana que ve, no inclouran encara el retorn íntegre de la resta d'aquesta paga. Així ho havien exigit els sindicats en reunions mantingudes entre les dues parts, i havien plantejat també la recuperació efectiva durant l'any que ve d'altres drets laborals que foren suspesos durant el mandat passat. La resposta municipal ha estat demanar més temps per restablir això i proposar la negociació d'un calendari per complir-lo durant aquest mandat, de la mateixa manera que s'ha fet per als funcionaris de la Comunitat amb l'anomenada carrera professional.

Sobre les dificultats pressupostàries amb vista a l'any que ve, el tripartit ha recordat als sindicats que l'Ajuntament ja haurà d'assumir un increment de l'1% en la nòmina dels treballadors públics, el primer des del 2010, i que els comptes municipals encara no presenten prou marge com per afrontar la recuperació de totes les retallades. Malgrat això, l'equip de govern ha manifestat als sindicats que manté el compromís per fer això durant aquest mandat, però amb la previsió d'aplicar-ho durant la segona part del mandat, amb un millor marge pressupostari i a partir d'un calendari que es pot començar a fixar ara.

Mesa del Pacte Local per l'Ocupació i reforç de la Intervenció

Precisament aquest dimecres s'ha constituït la mesa del Pacte Local per l'Ocupació, un òrgan que reunirà els sindicats i les patronals amb l'Ajuntament per fomentar el diàleg social i consensuar les polítiques municipals per a la creació d'ocupació. El batle José Hila i la regidora Joana Maria Adrover han presidit aquesta primera reunió, a la qual han assistit representants dels sindicats UGT i CCOO i de les patronals CAEC i PIMEM.

Al marge d'això, la junta de govern de Cort ha aprovat la creació de dos nous llocs de feina municipal, per a la contractació de sengles economistes, per tal de reforçar el funcionament de la Intervenció General. Segons l'acord, l'objectiu és que aquest òrgan, tal com havia demanat, disposi de més recursos en matèria de fiscalització prèvia de la despesa de l'Ajuntament i control financer posterior.  

 

El + vist

El + comentat