PALMA

Els restauradors de Fàbrica i la Llonja s'alcen contra Cort

Anuncien accions judicials contra la intenció municipal d'obligar-los a tancar les terrasses una hora abans, a les 23.30 h

Els restauradors del carrer Fàbrica i la zona de la Llonja anuncien accions judicials contra la intenció de l'Ajuntament de Palma de reduir l'horari d'obertura de les seves terrasses. Els propietaris de bars i restaurants, gairebé uns 80 i que aquest dilluns s'han reunit a la Cambra de Comerç, s'oposen a la proposta de l'equip de govern de Cort per obligar-los a tancar les terrasses a partir de les 23.30 hores, una abans que el límit que tenen fixat per als divendres, dissabtes i vigílies de festius. Des de l'Ajuntament se sosté que aquesta és una proposta dels tècnics municipals a partir d'un informe que constata incompliments de la normativa de sorolls i que aquest s'ha fet després de les queixes de dues associacions de veïns.

"No pot ser que després que en els darrers anys hagi estat el mateix Ajuntament el que ha fet inversions i iniciatives en aquestes zones per reactivar la restauració i els empresaris hagin apostat per això, ara se'n vulgui limitar l'activitat", ha exposat en la reunió José Luis Sánchez Cabezudo, membre de CAEB Restauració, acompanyat del president d'aquesta patronal, Alfonso Robledo. Els restauradors, que han posat en mans d'un despatx de missers les iniciatives que han de posar en marxa per aturar la intenció de l'Ajuntament, asseguren que seria "terriblement perjudicial" obligar els bars i restaurants a tancar les terrasses a les 23.30 h, "perquè és el moment que la gent encara no ha acabat de sopar".

Qüestionen els mesuraments

El president de CAEB Restauració, Alfonso Robledo, ha qüestionat també els mesuraments de sorolls que han fet els tècnics per elaborar la seva proposta. "Tenen errades i no mesuren realment el soroll que fan els establiments, sinó tot el que hi ha als carrers i que no està sempre relacionat amb els negocis", ha dit. També ha advertit que els incompliments que s'assenyalen en l'informe dels tècnics "són de 2 decibels, quan el límit es troba en 12, així que en qualsevol cas no estam parlant de desviacions greus i no és un problema excessiu que impedeixi als veïns conviure amb la nostra activitat". 

"El silenci dels veïns és sagrat", ha afegit Robledo, "però no es pot castigar tota una zona per un problema puntual i que no està ben mesurat". Entre les alternatives que proposa el president de CAEB Restauració hi ha "estudiar més insonoritzacions de locals i tancaments de terrasses, més control en les mateixes zones sobre activitats com els músics o reduir el trànsit en els carrers que es troben al voltant de les terrasses".

Cort, obert a alternatives

Després de conèixer la reunió de la vuitantena de restauradors i que anuncien accions judicials, des de l'equip de govern de Cort s'ha contestat amb un comunicat en el qual s'ha exposat que "l’Ajuntament estudiarà qualsevol proposta alternativa que millori els renous a la zona del carrer Fàbrica i la Llonja", però recordant que l'informe elaborat pels tècnics a partir de les peticions veïnals, amb mesuraments de renous a la zona del carrer Fàbrica, les places de la Llonja i Drassanes, els carrers Apuntadors, Sant Joan i Montenegro, "s'ha realitzat seguint criteris tècnics, i no polítics", i que en aquest document "s'han constatat incompliments que superen el màxim permès per la normativa, que és d’11 d'anuals".

La regidora de Sanitat i Consum, Rosa Llobera, ha remarcat a través del comunicat que l’equip de govern "no està en contra dels restauradors, però ha de vetllar pel compliment dels objectius de qualitat acústica". Llobera ha recordat que l'informe de mesures correctores esmentat "no és més que un esborrany, una proposta tècnica amb mesures que faran que els objectius de qualitat acústica siguin els establerts per la llei”. Per això, ha dit mostrar-se "totalment favorable a estudiar qualsevol alternativa dins del termini establert que ajudi a reduir el renou a la zona", termini que finalitza dia 13 de gener.

 

Més continguts de