COMPTES PÚBLICS

El Govern admet que no podrà complir l'objectiu de dèficit

L'Autoritat Fiscal avisa del risc d'incomplir el de 2015 i demana més retallades

Tot feia preveure que passaria, però fins aquest dimarts el conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí, no ha reconegut públicament al Parlament que, si no hi ha canvis de darrera hora, el Govern no podrà complir l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat en l'1% del PIB autonòmic. El conseller ha admès que, si l'Estat no paga els 90 milions que havia compromès per l'antic conveni de carreteres, Balears superarà el sostre permès. I, ara per ara, res fa pensar que Madrid aporti aquests doblers. "No es podrà complir l'objectiu de dèficit" i "quedarà unes dècimes per sobre", ha afirmat el responsable, qui ha recordat que l'any passat Balears "va quedar unes dècimes per sota" de l'objectiu fixat, que llavors era de l'1,3% del PIB. Les dades definitives de compliment del dèficit d'enguany no es coneixeran fins al març.

Des de l'oposició, Biel Barceló (MÉS) ha advertit que si s'incompleix l'objectiu de dèficit d'enguany i de l'any que ve, el proper Govern estarà obligat a fer un pla de retallades. Tant ell com el socialista Joan Boned han retret a l'Executiu del PP que hagi reduït el dèficit a costa de retallades socials i del patiment de la gent. L'oposició considera que l'incompliment de l'objectiu de dèficit evidencia el fracàs de la política econòmica del Govern, perquè s'havia basat en aquest eix. I li retreu que, després de les retallades executades, no només s'incompleix el dèficit sinó que, a més, no s'han aconseguit més recursos econòmics de Madrid i el deute autonòmic continua augmentant. L'esquerra, així mateix, retreu al Govern que, si com diu, l'economia remunta, no faci enrere les retallades aplicades.

La possibilitat que s'incomplís el dèficit públic d'enguany s'havia deixat entreveure darrerament per diversos membres del Govern, sobretot després que es conegués que al setembre el desajust ja se situava en el 0,61% del PIB, quan els darrers tres mesos són els pitjors per reequilibrar els comptes. Amb tot, va ser un informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) la que va apuntar ara fa 10 dies que hi havia un risc "elevat" que l'administració presidida per José Ramón Bauzá (PP) incomplirà l'objectiu de dèficit fixat per a enguany. Segons el supervisor, Balears podria acabar tancant l'any amb un dèficit de l'1,3% del PIB, tres dècimes per sobre del permès.

Precisament aquest dimarts l'organisme de nova creació que vetlla perquè es compleixi l'estabilitat pressupostària ha emès un nou informe en què també aprecia riscos d'incompliment per part de Balears i vuit comunitats més de l'objectiu de dèficit per a 2015, que és del 0,7% del PIB. L'Autoritat Fiscal observa riscos d'incompliment a les comunitats d'Aragó, Balears, Madrid i La Rioja, i considera que aquests riscos són "molt elevats" en el cas d'Andalusia, Catalunya, Extremadura, Múrcia i el País Valencià.

L'informe, que s'ha fet a partir dels projectes de pressuposts autonòmics de 2015, considera que el límit del 0,7% fixat és "de molt difícil consecució". I avisa que "la molt probable desviació el 2014 i els riscos addicionals detectats en l'escenari de 2015 exigeixen l'aplicació aviat de mesures preventives de caràcter automàtic previstes en la llei d'estabilitat". I això vol dir que si el Ministeri d'Hisenda li fa cas, demanarà a aquestes comunitats que presentin un pla econòmic i financer amb noves retallades o mesures per augmentar la recaptació.

Més continguts de

El + vist

El + comentat