EDAR DE CAN PICAFORT

Abaqua vol la depuradora a Son Bauló

Rebutja liquidar el conveni amb Santa Margalida, que estudiarà la possibilitat d'interposar-hi un contenciós

El Govern balear ha rebutjat liquidar el conveni que blinda la construcció de la depuradora de Son Bauló (Santa Margalida). Aquest és el resultat de la reunió mantinguda avui entre Abaqua (Agència balear de l'aigua i la qualitat ambiental) i el Consistori viler, representat pel batle, Antoni Reus, i el delegat de Can Picafort, Joan Monjo. Davant aquesta situació, l'Ajuntament estudiarà la possibilitat d'interposar-hi un recurs contenciós administratiu.

Per tal de deixar sense efecte el conveni, hi hauria d'haver mutu acord. Abaqua ha argumentat que la renúncia a aquesta depuradora significaria tornar molts anys enrere. Cal recordar que el Govern i l'Ajuntament signaren el document l'any 2005, quan l'Associació hotelera de Platges de Muro ja havia adquirit els terrenys per ubicar-hi la nova EDAR. L'obra, pressupostada en 10,4 milions d'euros, està declarada d'interès general.

Brussel·les

L'estudi d'impacte ambiental de la depuradora està actualment en fase d'al·legacions. L'Ajuntament de Muro s'hi ha posicionat a favor, mentre que el viler hi està en contra, com també ho està el GOB. Si finalment el Ministeri li dóna el vistiplau, Santa Margalida durà l'assumpte a Brussel·les.

La nova EDAR de Can Picafort, tal com està projectada, ha d'abocar les aigües depurades mitjançant un emissari submarí de 3,5 quilòmetres davant el torrent de Son Bauló. Actualment, les aigües brutes del nucli costaner van a parar a la depuradora de Platges de Muro, que ha quedat obsoleta. La proposta del Consistori viler, que xoca frontalment amb la voluntat de l'Ajuntament murer, és que en lloc de construir la nova EDAR s'ampliï i es millori la de l'Albufera per tal que tingui un sistema de tractament terciari.