Balears: risc màxim de desnonaments a l'Estat espanyol

Així queda reflectit en el Cens de Població i Habitatge del 2011, que ha estat analitzat per l'urbanista Elías Trabada per a Publico.es creuant diferents dades que li han permès establir una taxa de risc de desnonaments

Les Illes Balears és la comunitat autònoma que pateix un major risc de desnonament d'habitatges principals per l'impagament de lloguer i, també, la segona amb major risc de desnonament per impagament de la hipoteca. La situació de la comunitat, doncs, és de les més greus de l'Estat, segons les dades del Cens de Població i Habitatge del 2011 publicat per l'Institut Nacional d'Estadística.

D'aleshores ençà la situació ha anat a pitjor, i el risc podria ser encara més greu, segons explica en un acurat anàlisi sobre la situació dels desnonaments a l'Estat espanyol publicat al diari Público.es per l'urbanista Elías Trabada Crende, que ha creuat diferents dades del cens: concretament, els habitatges que són la llar principal de lloguer o amb hipoteca, amb les famílies que tenen els seus membres a l'atur.

Aquesta càlcul de la Taxa de Llars en Risc d'Execució Hipotecària de l'habitatge en propietat que habiten mostra els seus percentatges més elevats a les Illes Balears (5,8%), País Valencià (7%), Múrcia (6,2%), Canàries (5,6%), Andalusia (6,9%).

En el moment d'estimar estimar el col·lectiu de llars que es troben en risc d'execució hipotecària, l'urbanista es remet al Cens de Població i Habitatges de 2011, on queden reflectides unes 5.940.930 llars de propietat amb pagaments pendents (hipoteques), "els quals signifiquen el 33% del total de llars censades a Espanya (18.083.690)", segons Trabada. A més, diu, "el risc de precipitar-se a un procés d'execució hipotecària se situaria en el 5,2% de les llars espanyoles", ja que en elles habiten famílies amb hipoteca però en que cap dels seus membres estava ocupat al novembre de 2011. "En termes absoluts", conclou l'urbanista, "parlem de 934.895 llars".

Pel que fa a possibles desnonaments per impagaments de la renda de lloguer, el Cens de 2011 també permet calcular, segons l'urbanista Elías Trabada, una taxa de Llars en Risc de Desnonament del seu habitatge principal en Lloguer: "de les 2.438.575 llars que es troben en règim d'arrendament, 820.580 tenien tots els seus membres sense ocupació, significant el 4,5% del total de llars censades a Espanya", assegura. En el panorama autonòmic, la Taxa expressa seus majors percentatges entre les llars d'Astúries (5,2%), Canàries (5,6%), Catalunya (6,6%) i Illes Balears (8% del total de llars).

En l'article a Publico.es, l'urbanista recorda, a més, que "des de l'elaboració del Cens de Població i Habitatges de 2011, els indicadors sobre atur i pobresa han empitjorat". Per tant, conclou, "pensem que aquestes taxes de Llars en Risc d'Execució Hipotecària o de Desnonament de l'habitatge a Lloguer segurament han crescut entre les llars espanyoles".


El + vist

El + comentat