COMPTES PÚBLICS

19 municipis de Mallorca han augmentat el deute bancari durant el darrer mandat

Escorca, amb 3.737 € per habitant, continua sent el poble amb més deute per càpita

19 municipis de Mallorca varen augmentar el seu deute viu durant el mandat passat, segons dades del Ministeri d'Hisenda, que recullen el deute de les administracions locals en data de 31 de desembre de 2014. Entre aquestes, hi destaquen especialment Montuïri, Bunyola i Sóller, que el duplicaren. Si el municipi del Pla devia uns 2,2 milions d'euros l'any 2011, la darrera xifra oficial és de 4,2 milions. Pel que fa a Sóller, les xifres van dels 7,1 milions als 15 milions d'€. Bunyola presenta unes xifres semblants a les de Montuïri, de 2,2 a 4,4.

Els altres ajuntaments que augmenten el deute amb els bancs són Alaró, Artà, Banyalbufar, Búger, Escorca, Estellencs, Llucmajor, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri, Palma, sa Pobla, Porreres, Puigpunyent, Sant Joan, Sencelles i Son Servera.

Escorca: 3.737 € per habitant

Amb una població de tan sols 241 persones, Escorca és el municipi amb més deute per capita. Cada escorquí deu 3.737 €. El municipi se situa en el lloc vint-i-novè del rànquing estatal. El deute total de l'Ajuntament és de poc més de 900.000 €. Durant el darrer any s'ha reduït en quasi 300.000 €. El segon de la llista a l'illa és Montuïri, amb 1.462 €/hab.

Diferents causes poden explicar aquest augment del deute, depenent de cada Consistori. A Son Servera (4,8 milions d'€ més), l'exbatle i actual regidor de l'equip de govern, Antoni Servera (Independents), ho atribueix al fet que l'Ajuntament es va acollir a un préstec per pagar a proveïdors de 8 milions i al fet que s'ha eixugat deute de l'empresa municipal, els comptes de la qual no figuren en aquestes xifres. La previsió de l'Ajuntament és acabar l'any 2015 amb 10 milions de deute, 2,7 menys que a final de l'any passat (1.099 €/hab).

Pel que fa a Montuïri, on hi ha hagut canvi de govern, el nou Consistori sospita que la xifra real és més alta que l'oficial. L'Ajuntament encarregarà una auditoria el proper mes de setembre. "Volem saber en quina situació estam", ha indicat el batle, Joan Verger (MÉS). Malgrat que el Partit Popular governava amb majoria, no hi ha pressupost aprovat per al 2014. La manca de sanejament del Consistori s'han evidenciat durant aquests anys, per exemple, en la impossibilitat de rebre subvencions perquè l'Ajuntament no estava al dia de pagaments amb la Seguretat Social i l'Agència Tributària.

En xifres absolutes, Palma (375,2 milions d'€) és el vuitè municipi amb més deute bancari de l'Estat.

Estalvi

La resta d'ajuntaments de l'illa han aconseguit eixugar el deute. En total, durant aquests tres anys s'ha reduït en uns 22 milions d'euros. Destaquen especialment els consistoris que l'han deixat a zero, com el de Muro, que ja partia d'una xifra molt reduïda, d'1,2 milions d'euros. Ariany, el municipi històricament més sanejat, s'ha mantingut en el deute zero. Altres consistoris que a final de 2014 encara devien doblers a les entitats financeres han anunciat durant aquest any que els comptes ja estan totalment sanejats. És el cas de  Manacor i Santa Margalida.